Huid

Blauwe plekken

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij blauwe plekken? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is een blauwe plek

Een blauwe plek  als gevolg van een hematoom of bloeduitstorting is te herkennen aan de blauwverkleuring van de huid. Het komt heel veel voor en is vaak het gevolg van een harde klap, val of stoot.

Blauwe plekken ontstaan nadat kleine bloedvaten onder de huid kapot gaan zonder dat de huid zelf beschadigd is. Het bloed sijpelt tussen de weefsels door naar de oppervlakte. Onder de huid is de bloeduitstorting rood, maar doordat je huid niet kapot is wordt de plek als een blauwe verkleuring onder de huid zichtbaar. Soms gaat dit gepaard met zwelling.

Na enkele dagen wordt het bloed door het lichaam afgebroken en afgevoerd. Vrouwen en ouderen zijn over het algemeen gevoeliger voor het krijgen van bloeduitstortingen; zij hebben vaak een relatief dunne huid en kwetsbare bloedvaten.

Wat te doen bij blauwe plekken

Blauwe plekken zijn vaak onschuldig en verdwijnen meestal na een paar dagen vanzelf. De grootte van de plek hangt af van de oorzaak, zo zal een hardere klap of val een grotere  bloeduitstorting of hematoom en als gevolg daarvan een grotere blauwe plek geven. Door meteen een kwartier een koud, nat kompres of een doek met ijs tegen de pijnlijke plek te houden, kun je zwelling tegengaan. Ook wordt hierdoor de pijn verzacht. Bij langdurige inspanning, zoals het lopen van een marathon, ontstaan soms ‘spontaan’ blauwe plekken. In dat geval is het raadzaam om voldoende rust te nemen.

Een dag nadat een blauwe plek is ontstaan  kun je de plek verwarmen; warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten waardoor je bloedcirculatie en hiermee het genezingsproces wordt versneld.

Wanneer naar je huisarts

Als je blauwe plekken krijgt zonder een duidelijke oorzaak of als je ze wel erg snel of spontaan krijgt  ga dan langs je huisarts. Ook als je het niet vertrouwt, kan het nooit kwaad om je huisarts te raadplegen.

Blauwe plekken bij je kindje

Blauwe plekken als gevolg van bloeduitstortingen zijn meestal onschuldig en kunnen ontstaan als je kindje valt of zich stoot. Tijdens het spelen gebeurt dit regelmatig en ook vallen tijdens het zetten van de eerste stapjes kan hiervoor zorgen. Na een valpartij zie je vaak blauwe plekkenontstaan. Maar daarnaast kan je kindje ook het volgende oplopen tijdens of na een valpartij:

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als je kindje blauwe plekken heeft zonder een duidelijke oorzaak of ze wel erg snel krijgt  ga dan langs je huisarts. Ook als je de plek niet vertrouwt kan het nooit kwaad om je huisarts te raadplegen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM