Huid

Blauwverkleuring van de huid

Wat is blauwverkleuring van de huid?

Een blauwverkleuring van de huid ontstaat meestal als gevolg van een bloeduitstorting. Kleine bloedvaten onder de huid gaan kapot, zonder dat de huid zelf beschadigd is. Het bloed sijpelt tussen de weefsels door en de plek wordt vervolgens zichtbaar als een blauwverkleuring van de huid. Soms gaat dit gepaard met een zwelling. Na een paar dagen wordt het bloed door je lichaam afgebroken en afgevoerd.

Oorzaken van blauwverkleuring van de huid

Vaak ontstaat een blauwverkleuring van de huid door een harde klap, val of stoot. Denk bijvoorbeeld maar aan het stoten van je been tegen de hoek van het bed of de tafel. Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Geslacht en leeftijd. Een blauwverkleuring van de huid komt in het algemeen meer voor bij vrouwen en bij ouderen. Dit komt onder andere omdat zij een dunnere huid hebben.
 • Langdurige inspanning, zoals het lopen van een marathon
 • Medicijnen

Naast bloeduitstortingen kan een slechte doorbloeding ook de oorzaak zijn van een blauwverkleuring van de huid. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij lage temperaturen, als een symptoom van koude handen en voeten.

Wat te doen bij blauwverkleuring van de huid

Als je een klap, val of stoot hebt gehad, helpt het om zo snel mogelijk de plek te koelen met bijvoorbeeld een kompres of een doek met ijs. Dit kan zwelling voorkomen en verzacht de pijn. Verkleurt je huid blauw door een langdurige, flinke inspanning? Zorg dan dat je voldoende rust neemt.

Een dag nadat de blauwverkleuring is ontstaan, kan je de plek verwarmen. Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten. Dit versnelt je bloedcirculatie, waardoor het gesijpelde bloed eerder zal worden afgebroken en afgevoerd.

Ons advies

  Arniflor gelGezondheidsproduct

  Arniflor gel

  12345
  196 stemmen

  Voor de uiterlijke verzorging van blauwverkleuring van de huid.

  Bekijk product
  Arniflor zalfGezondheidsproduct

  Arniflor zalf

  12345
  228 stemmen

  Voor de uiterlijke verzorging van blauwverkleuring van de huid.

  Bekijk product
  VSM Kind Arnikind Vallen en stoten gelGezondheidsproduct

  VSM Kind Arnikind Vallen en stoten gel

  12345
  178 stemmen

  Verzorgende eerste hulp gel voor de uiterlijke verzorging van blauwverkleuring van de huid.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Neem contact op met je huisarts als je huid blauw verkleurt zonder duidelijke oorzaak. Natuurlijk kan je ook altijd naar je huisarts als je het niet vertrouwt.

  Blauwverkleuring van de huid bij je kindje

  Buiten spelen, ravotten, vallen tijdens de eerste stapjes... Een blauwverkleuring van de huid komt bij kinderen vaak voor. Gelukkig is dit meestal onschuldig. Met een kusje en een dikke knuffel is de ergste schrik zo weer voorbij. Daarna kan je Arnikind Vallen en stoten gel gebruiken voor de uiterlijke verzorging van de blauwverkleurde huid. Deze eerste hulp gel verzorgt en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Soms ontstaan er bij een valpartij nog andere klachten dan een blauwverkleuring van de huid, zoals een kneuzing, schaafwond, verstuiking of zwelling. Als je kindje veel pijn heeft en het betreffende lichaamsdeel bijvoorbeeld niet meer kan bewegen, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem ook contact op met je huisarts als je de oorzaak van de blauwverkleuring van de huid niet kan aanwijzen of als je het niet vertrouwt.


  Meer weten?

  Voor informatie

  0115 - 563200

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM