Huid

Eczeem

Wat is eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij er sprake is van een ontstekingsreactie van de huid. Deze ontstekingsreactie zorgt voor een jeukende huiduitslag die bij nat eczeem vaak samen gaat met de vorming van vochtblaasjes en bij droog eczeem vaak zorgt voor onder andere rode plekken en schilfering. Er zijn veel verschillende soorten; de meest voorkomende vormen zijn constitutioneel eczeem en contacteczeem.

Constitutioneel eczeem

Dit is de meest voorkomende vorm in Nederland. Erfelijke aanleg voor allergieën speelt hierbij een belangrijke rol, hoewel een allergie lang niet altijd aantoonbaar is. Bij deze vorm van eczeem zorgt een overgevoeligheidsreactie voor een ontstekingsreactie van de huid waarbij onder andere histamine vrijkomt. Deze stof is mede verantwoordelijk voor de kenmerkende symptomen, zoals een rode, droge en schilferende huid die jeukt. Dit zie je meestal in huidplooien zoals de binnenkant van de elleboog en knie. De huid kan minder goed water vasthouden en droogt sneller uit. Emotionele spanningen kunnen het ook verergeren.

Contacteczeem

Contacteczeem, ook wel allergisch eczeem genoemd, komt naast constitutioneel eczeem het meeste voor. Het wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen waarmee de huid in aanraking komt. Vaak zijn dat stoffen zoals nikkel (bijvoorbeeld in sieraden), schoonmaakmiddelen, cosmetica of bepaalde planten. Om het te voorkomen is het belangrijk om het contact met de prikkelende stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Een veel voorkomende vorm is handeczeem.

Wat te doen bij eczeem

Bij eczeem is het belangrijk om uitdroging van de huid te voorkomen. Douch daarom niet te lang, niet te warm en niet te vaak en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo. Zorg ook dat je luchtige, katoenen kleding draagt. Het dragen van kleding met ruwe vezels kan het eczeem verergeren. Eczeem is overigens niet besmettelijk. Aanrakingen hoeven dus niet vermeden te worden.

Wanneer naar je huisarts

Constitutioneel eczeem kan in bepaalde perioden minder worden en daarna weer verergeren. Je huisarts kan hiervoor een speciale zalf of crème voorschrijven. Als er met pus gevulde blaasjes of gele korsten bij ontstaan dan  kan er sprake zijn van infectie en dit kan door je huisarts behandeld worden.

Eczeem bij jonge kinderen

Bij kinderen onder de 4 jaar komt constitutioneel eczeem relatief vaak voor. Het begint vaak op het hoofd en de wangetjes. De huid is dan rood, pukkelig of schilferig en soms komt er vocht uit. Dit vochtig eczeem bij zeer jonge kinderen wordt in de volksmond ook wel "dauwworm" genoemd. Op de peuterleeftijd bevindt het zich vooral in de huidplooien bij de gewrichten, zoals ellebogen, knieën, polsen en enkels. De precieze oorzaak is niet bekend.
Erfelijke aanleg voor allergieën speelt een belangrijke rol, hoewel een allergie lang niet altijd aantoonbaar is. 

Wat te doen bij eczeem bij jonge kinderen

Het is belangrijk om uitdrogen van de huid van je kindje te voorkomen. Een droge huid is namelijk gevoeliger voor prikkels en geeft vaak meer jeuk. Daarom is het goed om je kindje niet te vaak en te lang in bad te doen en ook niet in te warm water te wassen. Gebruik hierbij geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim en smeer je kindje na het badderen in met een neutrale zalf of crème. Het is belangrijk dat je voorkomt dat je kindje gaat krabben want dit verergert het eczeem en de jeuk.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als de diagnose constitutioneel eczeem bij jouw kindje is vastgesteld is het belangrijk om met je kindje regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Als je kindje kortademig of benauwd wordt en een piepend geluid maakt bij de ademhaling kan dit wijzen op astma. Raadpleeg hierbij je huisarts. Ook als je kindje andere klachten of symptomen heeft waarover je je zorgen maakt neem dan contact op met je huisarts. De meeste kinderen groeien er overheen waardoor constitutioneel eczeem bijna niet meer voorkomt bij kinderen die naar de middelbare school gaan.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM