Huid

Insectenbeet

Wat is een insectenbeet

In de zomer wemelt het vaak van de insecten waardoor een insectenbeet of insectensteek voorkomen haast onmogelijk is. De geprikkelde en rode huid verzorgen erna kan gelukkig wel. Maar wat is een insectenbeet eigenlijk en wat kan je er aan doen?

Insecten bijten of steken omdat ze zich moeten voeden of vanuit zelfverdediging. Terwijl je gestoken wordt, komt er gif in de huid. Dit gif kan zorgen voor roodheid, een lichte zwelling en een geprikkelde huid. Er zijn ook insecten die hun angel in de huid achterlaten, dit is bijvoorbeeld het geval als je gestoken bent door een bij. Een bult van een bijensteek kan enige dagen aanhouden.

De meest voorkomende insectenbeten zijn:

Wat te doen bij een insectenbeet

De meeste insectenbeten of -steken veroorzaken slechts een plaatselijke zwelling met roodheid en een geprikkelde huid. Als echter de angel in de huid is blijven zitten wanneer je bijvoorbeeld door een bij bent gestoken is het verstandig om deze eruit te halen. Het best is om de angel met je nagel weg te krabben. Dit omdat de kans bestaat dat er nog een gifzakje aan de angel hangt en door een pincet te gebruiken loop je het risico dat je het gifblaasje aan de angel leeg knijpt en zo meer gif binnen krijgt. De achterkant van de pincet kan eventueel wel gebruikt worden om de angel weg te schrapen.

Ons advies

  Prrrikweg gelGezondheidsproduct

  Prrrikweg gel

  12345
  80 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  Prrrikweg rollerGezondheidsproduct

  Prrrikweg roller

  12345
  22 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  VSM Kind Prrrikweg sprayGezondheidsproduct

  VSM Kind Prrrikweg spray

  12345
  45 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Pas op met insectenbeten in je mond of keel. Raadpleeg direct een arts en zuig ondertussen op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan. Sommige mensen zijn overgevoelig voor wespen- of bijensteken en zouden zeer heftig kunnen reageren. In die gevallen moet je ook direct een arts inschakelen.

  Insectenbeet bij je kindje

  De lente en de zomer zijn heerlijke seizoenen voor je kindje om buiten te spelen en te ravotten. Het zijn ook de seizoenen waarin muggen, bijen en andere insecten  actief zijn. Een insectenbeet of -steek komt dan ook in die seizoenen vaker voor bij kinderen. Terwijl jij of je kindje gestoken wordt, komt er gif in de huid. Niet de steek zelf, maar dit gif kan zorgen voor roodheid, een lichte zwelling en een geprikkelde huid. De meeste insectenbeten of insectensteken veroorzaken slechts een plaatselijke reactie op de huid. Er zijn ook insecten die hun angel in de huid achterlaten, zoals bv. bijen. Na een bijensteek kan de zwelling enige dagen aanhouden.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als je kindje overgevoelig is voor insectenbeten en/of zeer heftig reageert op een insectenbeet is het verstandig direct een arts in te schakelen. Waarschuw ook direct je huisarts als je kindje in de mond of keel gestoken is. Laat je kindje tijdens het wachten op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM