Huid

Jeuk

Ons advies

Wil je weten wat VSM adviseert bij jeuk? Neem dan contact op met onze experts.

Contact

Wat is jeuk

Jeuk is een sensatie van de huid waardoor je de neiging kan krijgen om te gaan krabben. Jeuk wordt door krabben eigenlijk alleen maar erger. Jeuk is één van de meest voorkomende symptomen bij aandoeningen. Het is vaak onschuldig als het in lichte mate en plaatselijk voorkomt. Maar het kan ook over het hele lichaam in hevige mate voorkomen waardoor het veel last veroorzaakt. Jeuk zorgt ervoor dat je wilt krabben en dit kan weer zorgen voor slaapproblemen en voor wondjes, die kunnen leiden tot infecties.

Oorzaken van jeuk

Jeuk ontstaat bijvoorbeeld wanneer er histamine in je huid vrijkomt. Deze stof geeft jeuksignalen door aan je hersenen. Jeuk is een symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben, zoals:

Wat te doen bij jeuk op je lichaam

  • Krabben of wrijven is meestal het eerste dat je wilt doen. Toch wordt dit afgeraden. Dit verergert de jeuk. Je kan jezelf helpen door je nagels kort en schoon te houden.
  • Probeer te voorkomen dat je huid uitdroogt. Een droge huid kan jeuk namelijk ook verergeren. Douch daarom niet te lang en te warm en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo. Dep je huid voorzichtig droog en smeer deze daarna in met een (vette) neutrale crème of zalf.
  • Zorg dat je luchtige, katoenen kleding draagt. Het dragen van kleding met ruwe vezels kan het verergeren.
  • Als je merkt dat de lucht ‘s winters in huis erg droog is, kun je bijvoorbeeld een vochtige handdoek over de verwarming hangen om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • Jeuk kan ook verergerd worden door angst, stress en spanning. Probeer dit dus te vermijden. 

Wanneer naar je huisarts

Jeuk is vaak van korte duur en verdwijnt meestal vanzelf. Als de jeuk nieuw ontstaan is en langer aanhoudt, of wanneer de jeuk erg heftig is en/of als de oorzaak van de jeuk volstrekt onduidelijk is, doe je er goed aan je huisarts te raadplegen en samen de oorzaak te achterhalen. 

Jeuk bij je kindje

Iedereen heeft wel eens jeuk, ook jouw kleintje ontkomt hier niet aan. De eerste reactie is dan meestal krabben, maar vaak verergert dit nou juist de jeuk. Één op de tien kinderen heeft zelfs last van ernstige jeuk.

De meest voorkomende oorzaken van jeuk bij kinderen zijn:

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Jeuk is vaak van korte duur en als de oorzaak van de jeuk, zoals een muggenbeet, bijensteek, wespensteek, kwallenbeet, vlooienbeet of aanraking met een brandnetel, verdwijnt, dan verdwijnt de jeuk ook. Als de jeuk nieuw ontstaan is en langer dan enkele dagen of weken aanhoudt, of wanneer de jeuk erg heftig is en/of als de oorzaak van de jeuk volstrekt onduidelijk is, doe je er goed aan je huisarts te raadplegen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM