Huid

Kloven

Wat zijn kloven

Kloven zijn kleine barstjes in de huid die vaak in de winter voorkomen.

Kloven ontstaan vaak bij mensen met een erg droge huid. Je vindt kloven meestal terug aan de vingertoppen en hielen. Je huid kan onder andere uitdrogen door te veel contact met water, schoonmaakmiddelen, zeep of chemische substanties die de natuurlijke pH-waarde (zuurgraad) van je huid verstoren.

Oorzaken van kloven

Kloven kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld kou of door een allergie. De huid van de voeten bijvoorbeeld bevat over het algemeen weinig talgkliertjes en is zeer gevoelig voor uitdroging. Koude droge lucht zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid samentrekken. De doorbloeding vermindert hierdoor en dit kan er mede de oorzaak van zijn dat de huid uitdroogt . Maar ook door de verwarming die op een hoge temperatuur staat afgesteld en extra warm te douchen kan een droge huid ontstaan. Dit kan resulteren in kloven.

Kloven in je voeten ontstaan in de zomer meestal door het lopen op slippers. Doordat de hiel vaak over de rand steekt komt er meer druk op de huid te staan. De huid beschermt zich daar eerst door eeltvorming. Hierin kunnen kloven ontstaan wanneer de hoeveelheid eelt te groot wordt.

Wat te doen bij kloven

Kloven kunnen vervelend en hardnekkig zijn. Om kloven te voorkomen kun je je huid beschermen tegen vocht en schoonmaakmiddelen en insmeren met een hydraterende crème of een zalf. Als je gevoelig bent voor het krijgen van kloven  kun je bijvoorbeeld huishoudhandschoenen dragen om je handen te beschermen tegen vocht en schoonmaakmiddelen. Gebruik daarnaast milde zeep bij het handen wassen en verzorg je handen na elke wasbeurt met een (vochtinbrengende) crème of zalfSmeer voor je gaat slapen je huid goed in zodat het de hele nacht kan inwerken.

Draag in de zomer schoenen of slippers die goed passen en droog je voeten goed af na het douchen. In de winter is het goed om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in huis neer te zetten of een bakje water aan de verwarming te hangen. Bescherm daarnaast je huid goed tegen de kou als je naar buiten gaat.

Ons advies

  Calendulan zalfVerzorgingsproduct

  Calendulan zalf

  12345
  74 stemmen

  Voor de ruwe en schrale huid en voor de verzorging van kloven.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Bij veel kloven of kloven die erg diep zijn is  kun je je huisarts om advies vragen. Ook als de kloof niet geneest, of bij onregelmatigheden of kleurverandering van de kloof,  neem dan contact op met je huisarts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur