Huid

Schaafwonden

Wat is een schaafwond

Een schaafwond is een oppervlakkige wond waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Er komt meestal nauwelijks bloed uit, vaak alleen wat kleine bloedplekjes/puntjes. Deze bloedpuntjes kunnen wel behoorlijk irriteren en pijn doen. Dit komt doordat de bovenste laag van de huid afgeschaafd wordt waardoor de zenuwuiteinden beschadigd raken. Hoe ernstig een schaafwond is hangt af van de diepte, de grootte, de plaats op het lichaam en  eventuele besmetting van de wond. Rondom de wond reageert de huid meestal snel om de schade te herstellen. Het herstel van de huid kan samen gaan met pijn, zwelling, roodheid en warmte.

Oorzaken van een schaafwond

Een schaafwond ontstaat als je huid langs een ruw en/of hard oppervlak schuurt. Schaafwonden komen het meest voor op knieën, schenen of ellebogen na bijvoorbeeld een val- of stootpartij. Ze zijn meestal niet ernstig, maar een goede verzorging is belangrijk.

Wat te doen bij een schaafwond

In schaafwonden blijven vaak bacteriën of ander vuil achter. Zorg ervoor dat je de wond goed schoonmaakt en ontsmet. Probeer de wond zo steriel mogelijk af te dekken als de schaafwond bloedt. Kleinere wondjes kun je afdekken met een gaaspleister. Verschoon het verband regelmatig tot het bloeden gestopt is. Als de wond niet meer bloedt en hij is niet ontstoken, kun je het beste de wond aan de lucht laten drogen. Of dek deze af met een pleister (als er kleding tegen aan schuurt). Op deze manier voorkom je ontsteking en littekenvorming.

Tips bij een schaafwond

 • In een schaafwond blijft vaak vuil achter waardoor het belangrijk is om de wond eerst goed schoon te spoelen met water (1 of 2 minuten is voldoende) en daarna eventueel te desinfecteren.
 • Laat de wond zoveel mogelijk aan de lucht drogen; zo vormt zich een beschermende korst.
 • Bij een diepere schaafwond kun je de wond afdekken met een pleister of een steriel gaasje; vernieuw deze 1 tot 2 keer per dag.

Wanneer naar je huisarts

Een schaafwond kan diep zijn. Ook kan er erg veel vuil in de wond zitten. Als er bijvoorbeeld straatvuil in de wond aanwezig is, dan kan de wond besmet zijn met de tetanusbacterie. In zo’n geval kan een tetanusinjectie nodig zijn. Ook als de pijn, roodheid en zwelling van de wond steeds erger wordt in plaats van minder dan is het goed om langs de huisarts te gaan. Als je het lichaamsdeel waar de schaafwond zich bevindt niet kan bewegen en de kans bestaat dat er sprake is van een botbreuk, neem dan contact op met je huisarts. 

Schaafwond bij je kindje

Leren fietsen, voetballen… het kan ook jouw kindje gebeuren dat hij/zij een keer thuiskomt met een schaafwond. Je kunt in de meeste gevallen de plek zelf verzorgen door de wond te ontsmetten en aan de lucht te laten drogen zodat er een korstje wordt gevormd. Of dek de plek af met een pleister of een steriel gaasje (als er kleding tegen aan schuurt).

Naast schaafwondjes zijn er ook andere kwaaltjes die vaak voorkomen nadat je kindje is gevallen of zich heeft gestoten. De meest voorkomende zijn:

Wanneer met je kindje naar je huisarts?

Als je kindje een diepe of grote schaafwond heeft opgelopen waar veel bloed uitkomt of waar mogelijk straatvuil in zit, ga dan even langs je huisarts. Neem ook contact op met je huisarts als je kindje het lichaamsdeel waar de schaafplek zit niet kan bewegen en de kans bestaat dat er sprake is van een botbreuk.

Litteken door een schaafwond

Is de schaafwond genezen maar blijft er een litteken achter? Verzorg het dan met VSM Derma Calendulan littekencrème. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar met de littekencrème verzacht je de huid en houd je de huid soepel waardoor het de zichtbaarheid van het litteken helpt verminderen. Calendulan littekencrème is te gebruiken voor alle leeftijden.

Ons advies

  Calendulan littekencrèmeVerzorgingsproduct

  Calendulan littekencrème

  12345
  166 stemmen

  Voor de verzorging van nieuwe en bestaande littekens. Met Calendula officinalis. 

  Bekijk product

  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur