Huid

Smetplekken

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij smetplekken? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat zijn smetplekken

Smetplekken zijn rode, vaak vochtige plekken op de huid en kunnen o.a. ontstaan onder (zware) borsten, bij een dikke buik, in de oksels en in de liezen. Ook bij baby’s zie je wel eens smetplekjes tussen de huidplooien van de billen, dit noemen we luieruitslag. Smetplekken kunnen ontstaan op plaatsen waar twee lagen huid op elkaar liggen of over elkaar heen schuren. Overgewicht, transpiratie, urine incontinentie en wrijving zijn vaak factoren voor het ontstaan van smetplekken. Patiënten met diabetes en bedlegerige mensen kunnen ook te maken krijgen met smetplekken.

Komen smetplekken vaak terug?

Als je de oorzaak van plek goed aanpakt, zullen ze niet meer terugkeren. Wanneer dit niet gebeurt kunnen smetplekken chronisch  worden. 

Zijn smetplekken besmettelijk?

Smetplekken zijn niet besmettelijk

Symptomen van smetplekken

Eerst kan de huid rood worden en gaan jeuken. Ook kan de plek flink pijnlijk worden, zeker als  er kloofjes ontstaan in de huid. De beschadigde huid is gevoelig voor een bacteriële en/of schimmelinfectie die de smetplekken zou kunnen verergeren. Een bacteriële infectie in combinatie met smetplekken wordt gekenmerkt door pusvorming en in combinatie met een schimmelinfectie ontstaat schilfering aan de randen van de plekken, met bultjes en puistjes.

Wat te doen bij smetplekken 

  • Dagelijkse hygiëne en huidverzorging is erg belangrijk.
  • Om de huid droog te houden kun je bv. talkpoeder gebruiken om zo smetplekken te helpen voorkomen.
  • Bij beginnende smetplekken is het droog houden van de huid soms al genoeg
  • Was de huidplooien met schoon, lauw water en dep de huid daarna zorgvuldig droog.
  • Douch na momenten dat je veel hebt gezweet zoals na (sportieve) inspanningen en bij warm weer.
  • Ook is het goed om luchtige, katoenen kleding te dragen om je huid te laten ademen.
  • Het voorkomen van wrijving is daarnaast ook belangrijk, hiervoor is in sommige gevallen het tegengaan van overwicht een goede maatregel.

Wanneer naar je huisarts

Als je of niet zeker weet of er sprake is van een bacteriële en/of schimmelinfectie dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Smetplekken bij je baby (luieruitslag)

Als je baby een smetplekje achter het oor of in de huidplooien bij de billetjes (luieruitslag) heeft, is het belangrijk om de huid droog te houden. Zorg dat de huid voldoende kan luchten. Meer info en advies over luieruitslag lees je hier. 


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur