Advies Huid

Snijwond

Heb je een snijwond en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is een snijwond?

Een snijwond is een pijnlijke, scherpe en duidelijk begrensde wond. Bij het ontstaan van de snijwond heb je vaak een kortdurende, felle pijn, omdat de gevoelszenuwen in de huid worden doorgesneden. Ook gaat een snijwond gepaard met bloedverlies. Hoe ernstig een snijwond is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de diepte, grootte en plaats van de verwonding. Je huid reageert snel bij een snijwond om de schade te herstellen. Dit gaat samen met pijn, roodheid, warmte en zwelling. Na een aantal dagen verdwijnen deze symptomen en ontstaat er een korstje, waaronder de wond dichtgroeit.

Oorzaken van een snijwond

Een snijwond ontstaat op het moment dat je je snijdt aan een scherp voorwerp. Dit kan bijvoorbeeld gebroken glas, een keukenmes, een schaar of een spijker zijn. Maar ook aan papier kan je jezelf snijden, de zogenaamde papercut. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje!

Wat te doen bij een snijwond

Voor eerste hulp bij een snijwond kan je de volgende tips aanhouden:

  • Maak de wond goed schoon en desinfecteer de wond als er vuil in zit. Dit verkleint de kans op besmetting en wondinfectie door eventuele bacteriën.
  • Druk de wond goed dicht en probeer de wond zo steriel mogelijk af te dekken met bijvoorbeeld een steriel gaasje.
  • Gebruik een pleister om de randen van de wond naar elkaar toe te brengen. Dit doe je door de pleister iets op te rekken tijdens het aanbrengen.

Na een snijwond kan een litteken ontstaan, als onderdeel van het natuurlijke genezingsproces. Zodra de wond dicht is, is het belangrijk de wond te verzorgen. Dit helpt de zichtbaarheid van het litteken verminderen.

Wanneer naar je huisarts

Een kleine, ondiepe snijwond kan je prima zelf behandelen. Bij diepere of grotere (groter dan 1 centimeter) wonden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Hij beoordeelt dan of het nodig is om de wond te hechten. Ga ook naar de huisarts als:

  • Er aarde of straatvuil in de wond is gekomen. Je loopt dan risico om besmet te zijn met de tetanusbacterie. Eventueel is een tetanusinjectie nodig.
  • Het bloeden niet stopt.
  • Je heel veel pijn hebt.
  • Je het betreffende lichaamsdeel niet meer kan bewegen.

Wil je meer informatie over hoe je snijwonden behandelt en wanneer je het beste contact kan opnemen met de huisarts(enpost)? Op Thuisarts.nl vind je een uitgebreide adviespagina over dit onderwerp.

Een snijwond bij je kindje

Een snijwond bij je kindje ziet er meestal heftiger uit dan het is, omdat het mogelijk samen gaat met (flink) bloedverlies). Dit kan je kindje erg aan het schrikken brengen. Gelukkig kan je het in de meeste gevallen zelf behandelen. Stel je kindje gerust en spoel de wond goed af onder lauw, stromend water. Druk de wond goed dicht en dek het wondje af met een pleister of gaasje.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Sluit de wond niet goed of is het een grote snijwond? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan, zodat hij kan beoordelen of hechten nodig is. Als je kindje heel veel pijn heeft en andere klachten krijgt, zoals het niet meer kunnen bewegen van het betreffende lichaamsdeel, is het ook verstandig om langs de huisarts te gaan. Doe dit ook altijd als je het niet vertrouwt.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671