Huid

Zonneallergie

Wat is zonneallergie

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. De allergische reactie kenmerkt zich door de vorming van zonneblaasjes of bultjes die hevig jeuken.

Oorzaken van zonneallergie

Zonneallergie kan in verschillende vormen voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een primaire allergie zijn waarbij er sprake is van een overgevoeligheid voor het zonlicht zelf. Dit wordt veroorzaakt door UV-A licht. Verbranding van de huid door zon wordt merendeels veroorzaakt door UV-B licht.

Maar de allergie kan ook een secundaire aanleiding hebben. Hierbij komt de reactie voort uit de combinatie van zonlicht met bijvoorbeeld medicijngebruik of een cosmetische crème. Dit wordt ook wel ‘fotoallergisch contacteczeem’ genoemd.

Vaak ontstaat zonneallergie in de lente, wanneer er na een lange tijd van weinig blootstelling aan zonlicht ineens een langere blootstelling aan zonlicht komt. Het lichaam kan dan moeite hebben om zich aan dit vele zonlicht aan te passen en een allergische reactie laten zien

Symptomen van zonneallergie

Te veel UV-straling kan je huid irriteren en zorgen voor zonneallergie. Zonneallergie kan zich op verschillende manieren uiten zoals:

Wat te doen bij zonneallergie

Als je gevoelig bent voor zonlicht is het verstandig een aantal tips in acht te nemen:

  • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal factor 30.
  • Bouw het zonnen langzaam op.
  • Bedek je huid met luchtige kleding.
  • Zoek regelmatig de schaduw op.
  • Vooral als je een gevoelige huid hebt is het niet verstandig om langere tijd achter elkaar aan de zon blootgesteld te zijn.
  • Als zonneallergie een secundaire oorzaak heeft, bv. een cosmetische crème, dan is het verstandig om dit product niet meer te gebruiken.

Wanneer naar je huisarts

Meestal is zonneallergie niet ernstig. In veel gevallen went het lichaam vanzelf aan de invloeden van zonlicht. In sommige gevallen is de reactie sterker. Bij een extreem allergische reactie kan het soms  verstandig zijn contact op te nemen met de huisarts.

Zonneallergie bij je kindje

Als je kindje gevoelig is voor de zon en snel last krijgt van zonneblaasjes is het goed om zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens factor 40) te gebruiken en het zonnen langzaam op te bouwen. Laat je kindje ook regelmatig in de schaduw spelen en trek het kleertjes met lange mouwen aan. Zonneblaasjes na het zonnen kan je insmeren met VSM Derma Cardiflor Zon.

Wanneer met je kindje naar  de huisarts

Het is belangrijk om door je huisarts vast te laten stellen waar de klachten van je kindje door veroorzaakt worden en wat de klachten precies zijn. De huisarts zal op basis van de uiterlijke huidverschijnselen en het beloop van de klachten de diagnose stellen. Dit gaat moeilijker als de huiduitslag alweer is verdwenen, het is dus verstandig om tijdig je huisarts te bezoeken.

Handige tips voor je kindje als je de zon in gaat

Om het lichaam van je kindje aan het zonlicht te laten wennen, kun je de hoeveelheid zonlicht waaraan het wordt blootgesteld geleidelijk opbouwen. Zo kan je kindje langzaam tolerantie opbouwen.

Wist je dat ‘Lente-oren’ een bijzondere vorm van zonneallergie is?

Kinderen kunnen dit krijgen en vooral jongens. Het zijn bultjes en blaasjes die alleen op de oren zitten en  in het voorjaar voorkomen. Vandaar de naam: ‘lente-oren’. 


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM