Huid

Zonneblaasjes

Wat zijn zonneblaasjes

Zonneblaasjes ontstaan wanneer je huid overgevoelig reageert op zonlicht. De blaasjes of bultjes komen alleen op de huid die in de zon is geweest en kunnen hevig jeuken. Het kan  zijn dat de verschijnselen direct optreden of dat het enkele dagen duurt voordat de zonneblaasjes ontstaan.

Veel mensen krijgen  zonneblaasjes in de lente. Dit komt doordat het lichaam langere tijd weinig in aanraking is geweest met zonlicht en de omschakeling naar een langere blootstelling er aan te groot is. Het is dan moeilijk voor je lichaam om zich aan te passen. Te veel UV-straling kan zorgen voor een geïrriteerde, rode huid en er kunnen vochtblaasjes of jeukende bultjes ontstaan.

Oorzaken zonneblaasjes

Zonneblaasjes kunnen zomaar ontstaan, ook al kon je eigenlijk altijd goed tegen de zon.

Het is niet precies bekend waarom de ene persoon reageert op zonlicht en een andere niet. Aanleg en huidtype kunnen een mogelijke oorzaak zijn. Mensen met een lichtere huid, rood of blond haar en lichte ogen zijn er over het algemeen gevoeliger voor.

Wat te doen bij zonneblaasjes 

Een dagje van de zon genieten is ook voor jou mogelijk als je huid gevoelig is voor zonlicht. Deze tips kunnen je erbij helpen:

 • Smeren en opbouwen
  Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, liefst minimaal factor 30, en bouw het zonnen langzaam op. Smeer je een kwartier voor je de zon ingaat in met zonnebrandcrème en herhaal dit elke 2 uur en elke keer als je gezwommen hebt.
 • Schaduw opzoeken
  Ga ook regelmatig in de schaduw zitten. Vooral als je een gevoelige huid hebt is het niet verstandig om lange tijd achter elkaar in de zon te liggen.
 • Uit de zon
  Blijf tussen 12:00 uur en 15:00 uur zo veel mogelijk uit de zon, dan is deze op z’n felst.
 • Beschermende kleding
  Bescherm je huid met kleding (bijvoorbeeld shirt met lange mouwen) en doe een pet of hoed op.

Ons advies

  Cardiflor zonVerzorgingsproduct

  Cardiflor zon

  12345
  66 stemmen

  Bij zonneblaasjes na het zonnen.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Meestal is zonneallergie niet ernstig. In veel gevallen went het lichaam vanzelf aan de invloeden van zonlicht. In sommige gevallen is de reactie sterker. Neem bij een hevige reactie contact op met je huisarts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur