Huid

Zonnebrand

Wat is zonnebrand

Zonnebrand wordt veroorzaakt door blootstelling van de (onbeschermde) huid aan ultraviolette straling van de zon. VSM geeft je advies wat te doen ná verbranding, maar ook tips om verbranding te voorkomen. Al bij kortstondige blootstelling aan de zon maakt de huid pigment aan om zich tegen de schadelijke werking van het zonlicht en de uv-straling te beschermen. Je huid begint te verkleuren, vaak bruin. Als je huid te veel en te lang zon krijgt, biedt deze te weinig bescherming en kan dan verbranden. Als je huid rood en trekkerig wordt en gaat prikken, ben je aan het verbranden. Ook na het zonnebaden gaat door de inwendige hitte de verbranding nog korte tijd door. Bij zonnebrand gaat het meestal om een eerstegraads verbranding. Sommige delen van je lichaam zijn extra gevoelig voor zonnebrand. Dit zijn je schouders, nek, rug en borst. Maar ook je neus, de bovenkant van je voeten, je wangen en je knieholten zijn kwetsbare plaatsen. Bij mensen met een licht huidtype treedt sneller zonnebrand op dan bij mensen met een donker huidtype. Ook de snelheid van verbranden door de zon neemt toe naarmate je een lichter huidtype hebt.

Symptomen van zonnebrand

Na zonnebrand wordt je huid rood en pijnlijk en dit kan gepaard gaan met zwelling en warmte. Bij een lichte zonverbranding is de huid rood en pijnlijk, maar bij een ernstige zonnebrand kunnen er zelfs blaren ontstaan en kun je last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en koorts.

Wat te doen bij zonnebrand

Er wordt al veel over gezegd en geschreven: te veel zon is slecht voor onze huid. Het kan voor een snellere huidveroudering zorgen en een vergrote kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Als je verbrand bent, ga dan niet meer in de zon totdat je huid hersteld is. Dit duurt twee tot vijf dagen, waarin je huid kan vervellen, jeuken en trekkerig kan aanvoelen. Daarna kun je het zonnen langzaam weer opbouwen. Stel je huid de eerste dag maximaal een kwartier bloot aan de zon, de volgende dag een half uur, dan een uur enzovoort. Ook in de schaduw word je bruin, alleen wat langzamer.

Ons advies

  Calendulan zonVerzorgingsproduct

  Calendulan zon

  12345
  32 stemmen

  Bij lichte verbranding van de huid na het zonnen. Met Calendula officinalis.

  Bekijk product

  Tips om zonnebrand te voorkomen

  • Bescherm je huid altijd met zonneproducten met een hoge beschermingsfactor
  • Vermijd de zon op het heetst van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • Weerkaatsing van de zon door water, zand of sneeuw zorgt ervoor dat je sneller verbrandt. Gebruik daarom op onder andere wintersport en het strand een hogere beschermingsfactor.
  • Draag een hoed of een pet die je hoofd en nek beschermt.
  • Houd na het zonnen het vochtgehalte van je huid op peil met een verkoelende aftersun.

  Wanneer naar je huisarts

  Bij ernstige verbranding van je huid kan je last krijgen van misselijkheid, rillingen, koorts en hoofdpijn. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Als je zo hevig verbrand bent dat er blaren ontstaan op je huid, is sprake van een tweedegraads verbranding. Ook dan is het raadzaam om je huisarts om advies te vragen.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM