Luchtwegen

Droge hoest

Wat is droge hoest?

Hoesten is een natuurlijke reactie van je lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Droge hoest is hetzelfde als kriebelhoest of prikkelhoest. Bij droge hoest wordt een hoestprikkel afgegeven om slijm uit de longen te verwijderen terwijl er geen slijm aanwezig is dat weggewerkt moet worden. Er is dus sprake van een onnodige hoestprikkel. Dit kan zichzelf in stand houden doordat de hoest de slijmvliezen blijft irriteren.

Droge hoest zorgt ervoor dat je moet hoesten zonder dat er slijm vrijkomt. Dit is het grote verschil met vastzittende hoest, want daarbij komt wel slijm vrij. Doordat er bij droge hoest geen slijm vrijkomt, wordt het ook wel niet-productieve hoest genoemd. Het hoesten bij droge hoest werkt wel verlichtend, maar dat is slechts van korte duur. Door het voortdurende hoesten raakt de keel extra geïrriteerd waardoor de hoestbuien kunnen verergeren. Daarnaast kan het zorgen voor een droge en zere keel.

Oorzaken van droge hoest

 • Een stoffige of slecht geventileerde ruimte
 • Inademen van tabaksrook
 • Het inademen van droge en/of koude lucht door bijvoorbeeld airconditioning
 • Langdurig praten of schreeuwen
 • Droge keel door alleen te ademen via de mond
 • Bepaalde allergieën
 • Sommige medicijnen
 • Verkoudheid, keelontsteking, griep of longontsteking
 • Bronchitis of astma

Wat te doen bij droge hoest

Het is belangrijk om in goed geventileerde ruimtes te verblijven. Om de kans op hoesten te verkleinen, is het goed om de ruimtes waar je je vaak in bevindt regelmatig te luchten. Het is verstandig om niet te veel je keel te schrapen en je keel te ontlasten door niet continu te praten. Zo kun je keelpijn voorkomen. Daarnaast kan het drinken van koude dranken en/of het zuigen op een zuurtje of dropje helpen om de keelpijn te verzachten.

Tips bij droge hoest

Als je overdag moet hoesten, is dat al vervelend, maar als je er ’s nachts van wakker ligt, is dat helemaal niet prettig. Hieronder wat tips om zo goed mogelijk om te gaan met hoesten in de nacht:

 • Slaap alleen. Het is misschien heel ongezellig, maar zo heb je minder kans om je partner te storen. Hierdoor ben je zelf ook meer ontspannen, wat de neiging tot hoesten zal verminderen.
 • Een slok water kan helpen de hoestprikkel te verzachten. Houd dus wat water bij de hand.
 • Gebruik je een hoestsiroop voor je droge hoest? Zet deze op je nachtkastje. Zo grijp je niet mis.
 • Met een extra kussen onder je hoofd lig je schuiner en zal je minder snel moeten hoesten.
 • Vooral in de herfst en winter kan de luchtvochtigheid in veel huizen aan de lage kant zijn. Je verwarming uitzetten kan al helpen. Draai in ieder geval de verwarming in je slaapkamer uit en zet het raam een stukje open. Droge lucht kun je ook tegengaan met een luchtbevochtiger. Dit apparaat zorgt voor de juiste luchtvochtigheid (tussen de 40 en 60%). Wanneer de kamer klein is, kun je ook een bakje water op de verwarming in je kamer zetten.

Wanneer naar je huisarts

Droge hoest gaat vaak vanzelf over. Als je langer dan 3 weken blijft hoesten zonder dat de intensiteit vermindert, is het raadzaam contact met je huisarts op te nemen. Doe dit ook als je naast het hoesten langer dan 3 dagen koorts hebt of als de frequentie of hevigheid van het hoesten toeneemt.

Droge hoest bij je kindje

Hoesten komt vaak voor als één van de symptomen van griep of verkoudheid. Hoe vervelend een droge hoest ook is, het is bij je kindje bijna niet te voorkomen, zeker niet in de herfst- en winterperiode.

Bij droge hoest komt er, in tegenstelling tot vastzittende hoest, (bijna) geen slijm voor. Je kindje krijgt echter wel de neiging om te kuchen of te hoesten. Er ontstaat telkens weer een nieuwe hoestprikkel, omdat het beschermende laagje in de keel beschadigd is. Droge hoest kan voor geïrriteerde slijmvliezen zorgen, waardoor de irritatie voor je kindje toeneemt. De hoestsignalen volgen elkaar hierdoor steeds sneller op en de verlichting die het hoesten zou moeten geven, wordt minder.

Handige tips voor je kindje

 • Als je kindje last heeft van droge hoest is het goed om ruimtes waar jouw kindje zich vaak bevindt goed te ventileren. Warme dranken kunnen daarnaast zorgen dat slijm loskomt en koude dranken kunnen pijn in de keel verminderen. 
 • Geef je kindje een dropje, zuurtje of een theelepel honing om de hoestprikkel te verminderen. Geef nooit honing aan kinderen jonger dan 1 jaar. Er is een hele kleine kans dat er sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt in honing voorkomen.
 • Leg het hoofdeind van het bedje iets hoger zodat het vrijer kan ademen. 

Wil je weten welk product VSM adviseert bij droge hoest bij je kindje? Neem contact op met onze experts.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als het hoesten langer dan 3 weken aanhoudt, is het verstandig om je huisarts te waarschuwen. Neem direct contact op met je huisarts als je kindje last krijgt van benauwdheid, sufheid, moeite krijgt met ademhalen, langer dan 3 dagen koorts heeft (bij baby’s langer dan 24 uur) of als de droge hoest overgaat in het ophoesten van bloederig slijm. Blijf altijd alert bij je kindje. Je kunt beter de huisarts een keer te veel om advies vragen dan te weinig.


Meer weten?

Voor informatie

0115 - 563200

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM