Luchtwegen

Griep

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij griep? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is griep

Griep wordt ook wel influenza genoemd. Het is een acute infectieziekte, veroorzaakt door het influenzavirus dat in de luchtwegen een infectie veroorzaakt. Vaak uit dit virus zich ook in de rest van het lichaam. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Griep is heel besmettelijk en komt meestal voor in de vorm van een epidemie.

Een griepvirus verspreidt zich gemakkelijk via de lucht of via de handen van de ene persoon naar de andere door onder andere hoesten, niezen, praten of iemand de hand te schudden. Op het moment dat je het virus inademt of wanneer het via je handen in je neus of mond terecht komt word je besmet. De incubatietijd, de periode vanaf de besmetting tot het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, varieert van 1 tot 3 dagen. Wist je dat je al 1 dag voor je ziek wordt, besmettelijk bent voor anderen? 

Als je geveld bent door de griep ben je al gauw een week uit de running. Griep uit zich door diverse lichamelijke ongemakken, zoals koorts, hoofdpijn en hoest. Lees hieronder meer over de symptomen, de behandeling en de griepprik. 

Symptomen van griep

Wat te doen bij griep

Griep gaat meestal vanzelf weer over. Symptomen zoals koorts en hoofdpijn zijn vaak na een paar dagen weer verdwenen. Bij ernstige griepklachten is het verstandig enkele dagen rust te houden. Als je last hebt van koorts is het belangrijk veel te drinken. Als je koorts hebt zweet je namelijk veel waardoor je veel vocht verliest. Als de klachten afnemen kun je rustig je normale activiteiten hervatten. Gun jezelf de tijd om te herstellen.

Griepprik

Er is een risicogroep van mensen die niet alleen een verhoogde kans op griep heeft, maar ook de kans loopt ernstig ziek te worden door de griep. In deze groep zitten onder andere:

 • iedereen van 60 jaar en ouder
 • mensen met een langdurige hart- of vaatziekte
 • mensen met een lage weerstand

Als je in de risicogroep zit, kan je de griepprik krijgen. De griepprik vermindert de kans op het krijgen van griep. Meer lezen over de griepprik? Klik hier

Wanneer spreek je van een griepepidemie

Het NIVEL spreekt van een epidemie wanneer de huisartsen van de CMR-peilstations twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters. Wil je weten of er een griepepidemie heerst? Kijk dan eens op deze pagina.

Wanneer naar je huisarts

Een griepinfectie duurt normaal gesproken 4 tot 10 dagen. Dat varieert per persoon en per type griepvirus. Na een griepinfectie kun je je nog lange tijd wat zwak voelen. Als je een paar dagen koortsvrij bent geweest en je daarna toch weer koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je last hebt van benauwdheid,  sufheid, veel loskomend slijm bij hoesten of als je heel weinig drinkt of plast is het verstandig je huisarts te raadplegen. 

Griep bij je kindje

Rillerig, hoofdpijn, koorts… het kan heel goed zijn dat ook je kindje griep onder de leden heeft. Griep is erg besmettelijk. Hierdoor is de kans groot dat je kindje niet de enige in huis is met griep. Erg vervelend! Maar wat kun je doen om de symptomen bij je kindje te verlichten?

Zorg dat je kindje zoveel mogelijk rust krijgt op het moment dat het griep heeft. Je kindje hoeft niet in bed te blijven en mag naar buiten als dat gaat. De meeste kinderen geven zelf wel aan wanneer ze weer willen spelen of honger hebben, waaraan je kunt merken dat je kindje aan de betere hand is. Zorg dat je kindje voldoende drinkt. Dit is belangrijk om uitdroging te voorkomen. 

Wanneer met je kindje naar je huisarts

De griep zelf, samen met het herstel, duurt normaal gesproken 4 tot 10 dagen. Dit varieert per kind en per type virus. Na de griepinfectie kan je kindje zich nog een tijdje wat zwakjes voelen. Als je kindje 5 dagen koorts heeft neem dan contact op met je huisarts. Raadpleeg ook je arts wanneer je kindje:

 • Moeite heeft met ademen
 • Suf is en niet goed reageert
 • Last heeft van hoofdpijn, die erger wordt bij het voorover buigen
 • Bloed of veel slijm ophoest, of het hoesten langer dan 2 weken duurt
 • Snel nog een keer koorts krijgt
 • Langer dan 7 dagen keelpijn heeft of de keelpijn sterk verergert
 • Jonger is dan 3 maanden
 • Te weinig drinkt

Ook als je het als ouder niet vertrouwd, is het raadzaam om contact te leggen met je huisarts.

Handige tips

Omdat griep erg besmettelijk is, is het niet altijd te voorkomen dat je ziek wordt. Met deze tips kun je de kans op besmetting proberen te voorkomen.

Bij hoesten of niezen:

 • Bedek je neus en mond als je hoest of niest en gebruik een papieren zakdoek.
 • Geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
 • Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi ‘m na gebruik weg.
 • Was daarna regelmatig je handen met water en zeep. Spoel de zeep goed af en droog je handen aan een schone handdoek of een keukenrol.

Hygiëne in huis:

 • Houd vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen goed schoon.
 • Denk ook aan je mobiele telefoon, afstandsbedieningen en toetsenborden.
 • Maak speelgoed vaker schoon en was de knuffels regelmatig.

Ventileren:

 • Laat een raam op een kier open.
 • Of ventileer dagelijks 10 minuten door een raam en/of deur open te zetten.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur