Luchtwegen

Hoesten

Wat is hoest

De ene hoest is de andere niet. Hoesten kan vervelend zijn, maar erg is het vaak niet. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om je luchtwegen schoon te maken.

Hoesten ontstaat door prikkeling van het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen. Dit kan komen door bijvoorbeeld verkoudheid, griep, droge lucht, stof- en rookdeeltjes of veel praten. Als je veel moet hoesten kan dit zorgen voor een schrale keel. Een schrale keel kan op zijn beurt weer zorgen voor een nieuwe hoestprikkel.

We onderscheiden twee soorten hoest:

Bij droge hoest, ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd, is er geen slijm in de luchtwegen aanwezig dat weggewerkt moet worden. De hoestprikkel wordt eigenlijk voor niets afgegeven. Als je moet hoesten omdat er slijm vastzit in de luchtwegen dan is er sprake van vastzittende hoest. Hoesten is een normaal fenomeen en is meestal niet erg. Vaak gaat het vanzelf na 2 tot 3 weken over.

Wat te doen bij hoesten

Als je veel moet hoesten is het belangrijk om in goed geventileerde ruimtes te verblijven. Ook is het verstandig niet te veel je keel te schrapen omdat dit de klachten in stand houdt of kan verergeren. Als je moet hoesten vanwege vastzittend slijm dan kan dat een vervelend gevoel geven. Stomen boven een kom met heet water kan ervoor zorgen dat het loskomt, iets warms drinken kan hier ook bij helpen. Bij kriebelhoest kan je VSM Nisyleen hoestsiroop gebruiken. Ook kan je thee met honing drinken of op een zuurtje/dropje zuigen. Bij een zere keel kan iets kouds drinken de keelpijn iets verlichten.

Ons advies

  Nisyleen hoestsiroopMedisch hulpmiddel

  Nisyleen hoestsiroop

  12345
  40 stemmen

  Snelle verlichting van droge hoest en kriebelhoest. Op basis van Honey-Active™.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Een hoest gaat vaak vanzelf over. Als je langer dan drie weken last houdt of als het erger wordt is het raadzaam contact met je huisarts op te nemen. Doe dit ook als je ernaast langer dan drie dagen koorts hebt of als het ademhalen pijnlijk is. Als je naast het hoesten benauwd bent, je suf voelt of last hebt van koude rillingen is het ook verstandig je huisarts te raadplegen.

  Hoesten bij je kindje

  Als je kindje veel moet hoesten is dat vervelend en zeker als dit voor slapeloze nachten zorgt. Gelukkig is het vaak onschuldig en meestal is het binnen twee tot drie weken weer over.

  • Zorg ervoor dat de ruimtes waar je kindje vaak is goed geventileerd zijn.
  • Bij kriebelhoest kan een lepel honing of een dropje helpen. Geef je kindje nooit honing als het jonger is dan 1 jaar. In honing kunnen namelijk sporen van een bacterie voorkomen die botulisme veroorzaken.
  • Bij een zere keel kan iets kouds drinken de keelpijn iets verlichten.

  Wil je weten welk product VSM adviseert bij hoesten bij je kindje? Neem contact op met onze experts.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Soms duurt het wel even, maar een gewone verkoudheid die gepaard gaat met hoesten gaat vaak vanzelf over. Als je het niet vertrouwt doe je er goed aan om dit te overleggen met je huisarts. Als je kindje last krijgt van benauwdheid, sufheid en de ademhaling is het belangrijk direct je huisarts te waarschuwen. Ook als je kindje bloederig slijm ophoest. Kijk op Thuisarts.nl wanneer het nog meer raadzaam is om contact op te nemen met je huisarts. 


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM