Luchtwegen

Keelpijn

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij keelpijn? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is keelpijn

Bij keelpijn voelt je keel vaak dik en rauw aan en vooral het slikken kan pijn doen. Het wordt meestal veroorzaakt door een keelontsteking. Bij een ontsteking ziet het achter in je keel meestal rood en de klieren in je hals kunnen opgezet en gevoelig zijn. Ook kunnen er witte plekken te zien zijn op je amandelen. Bij een keelontsteking kun je naast keelpijn ook koorts krijgen.

Oorzaken van keelpijn

  • Te veel praten, schreeuwen of zingen
  • Verblijf in rokerige ruimtes
  • Verkoudheid

Wat te doen bij keelpijn

Keelpijn kan erg vervelend zijn maar gelukkig is het vaak onschuldig en gaat het binnen 10 dagen vanzelf over. Als je last hebt van keelpijn geef je keel dan rust door zo weinig mogelijk te praten. Als je praat, fluister dan niet maar praat gewoon. Vermijd zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen prikkelen namelijk je keel en verhogen de slijmproductie. Regelmatig water drinken is wel goed en ook waterijsjes, dropjes of zuurtjes kunnen de pijn verzachten. Als je ook koorts hebt is het goed om jezelf en je stem rust te geven.

Wanneer naar je huisarts

Als de keelpijn langer dan 10 dagen duurt of als het gepaard gaat met koorts die al drie dagen aanhoudt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Ook als de klachten zo erg worden dat je niet meer kunt drinken of slikken is het raadzaam je huisarts in te schakelen. Kijk op Thuisarts.nl wanneer het nog meer raadzaam is om je huisarts te raadplegen.

Keelpijn bij je kindje

Ook bij kinderen is keelpijn een veelvoorkomend kwaaltje. Te veel praten of te hard schreeuwen kan een oorzaak zijn, maar je kindje kan ook last hebben van een keelontsteking. Wanneer weet je nu wat er aan de hand kan zijn en wat kun je er tegen doen?

Keelpijn uit zich in een vervelend gevoel in de keel en kan ervoor zorgen dat slikken en praten pijnlijk is. Vaak heeft je kindje vóór of tijdens de keelpijn last van verkoudheid. Als een keelontsteking door een virus wordt veroorzaakt, is er vaak ook sprake van verhoging (38ºC - 39ºC). Als de keelpijn wordt veroorzaakt door bacteriën, dan ziet de keel meestal rood en gezwollen en kunnen er witte plekken te zien zijn op de amandelen van je kindje. Dit gaat vaak met hoge koorts gepaard. Verreweg het grootste aantal keelontstekingen wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Keelpijn bij kinderen gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als je kindje naast keelpijn ook een erg zieke indruk maakt is het belangrijk om dit direct met je huisarts te overleggen. Het is verstandig direct contact op te nemen met je huisarts als je kindje benauwd is en het slikken zoveel pijn doet dat het speeksel niet weggeslikt kan worden. Kijk op Thuisarts.nl wanneer het nog meer raadzaam is om direct contact op te nemen met je huisarts.

Handige tips voor je kindje bij keelpijn

  • Vermijd zuivelproducten, deze voedingsmiddelen prikkelen de keel en verhogen de slijmproductie.
  • Om de pijn te verzachten is het goed om je kindje regelmatig water of thee te laten drinken. Ook waterijsjes kunnen hierbij helpen.
  • Zorg dat je kindje genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten als het dat graag wil.
  • Als je kindje koorts heeft, moet het de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. 

 


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM