Luchtwegen

Kriebelhoest

Wat is kriebelhoest

Kriebelhoest is hetzelfde als prikkelhoest of droge hoest waardoor deze termen vaak door elkaar worden gebruikt. De kriebel die in je keel ontstaat, zorgt ervoor dat je gaat hoesten. Hoesten zorgt er normaal voor dat je luchtwegen schoon worden gemaakt. Maar bij kriebelhoest wordt de hoestprikkel niet afgegeven om slijm uit je longen te verwijderen. Dit komt omdat er geen slijm aanwezig is. Eigenlijk hoest je dus voor niks.

Bij kriebelhoest krijg je, zonder dat er slijm aanwezig is, de neiging (een kriebel) tot kuchen of (droog)hoesten. Dit is dus iets anders dan vastzittende hoest. Bij vastzittende hoest komt er namelijk wel slijm vrij. Hoesten zorgt wel voor verlichting maar dit is maar tijdelijk. Er ontstaat namelijk keer op keer een nieuwe hoestprikkel omdat het slijmvlies in de keel geïrriteerd raakt.  Hierdoor herhalen de hoestsignalen zich sneller en de verlichtende werking van het hoesten wordt hierdoor steeds minder.

Oorzaken van kriebelhoest

Kriebelhoest wordt veroorzaakt door een irritatie van de slijmvliezen. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • Het inademen van tabaksrook of droge, koude lucht van bijvoorbeeld airconditioning
 • Allergieën
 • Langdurig praten of schreeuwen
 • Een niet goed geventileerde of stoffige ruimte
 • Verkoudheid, keelontsteking, griep of longontsteking

Wat te doen bij kriebelhoest

Meestal is het hoesten binnen 2 tot 3 weken wel over. Probeer als je last hebt van kriebelhoest voldoende te drinken om de hoestprikkel te verminderen.
Hieronder hebben we nog enkele handige tips op ’n rijtje:

 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis, door bijvoorbeeld een raam open te zetten tijdens het slapen. 
 • Zorg dat je door de neus ademt. Indien nodig, gebruik dan bijvoorbeeld VSM Nisyleen neusspray om vrijer door de neus te ademen. Voor de kleintjes is er de speciale kindervariant VSM Kind Nisykind neusspray.
 • Neem voor het slapengaan een warme douche of stoombad met kamille of eucalyptus. De damp verzacht de luchtwegen.
 • Om keelpijn te voorkomen is het goed om je keel te ontlasten door niet lange tijd achtereen te praten en niet te vaak je keel te schrapen.
 • Als je last hebt van keelpijn kunnen onder andere koude dranken en zuurtjes de pijn verminderen.

Ons advies

  Nisyleen hoestsiroopMedisch hulpmiddel

  Nisyleen hoestsiroop

  12345
  40 stemmen

  Snelle verlichting van droge hoest en kriebelhoest. Op basis van Honey-Active™.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt of het verergert is het verstandig contact met je huisarts op te nemen. Doe dit ook als je naast het hoesten langer dan drie dagen koorts hebt of als je pijn hebt tijdens het ademhalen. Als je naast het hoesten benauwd bent, je suf voelt of last hebt van koude rillingen is het ook verstandig je huisarts te raadplegen.

  Kriebelhoest bij je kindje

  Bij kriebelhoest krijgt je kindje de neiging (een kriebel) tot kuchen of (droog)hoesten, zonder dat er slijm aanwezig is. Er ontstaat keer op keer een nieuwe hoestprikkel omdat het slijmvlies in de keel geïrriteerd is. En door te hoesten houd je deze irritatie in stand, waardoor de hoestsignalen elkaar steeds sneller op zullen volgen.

  Wil je weten welk product VSM adviseert bij kriebelhoest bij je kindje? Neem contact op met onze experts.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts 

  Vaak is verkoudheid de oorzaak van kriebelhoest en gaat dit normaal gesproken vanzelf weer over. Het is verstandig je huisarts te raadplegen als het hoesten na 3 weken niet over is. Neem direct contact op met je huisarts als je kindje ook last krijgt van benauwdheid, sufheid, moeite krijgt met ademhalen of bloederig slijm ophoest. Blijf altijd alert bij je kindje. Je kunt beter je huisarts een keer teveel om advies vragen dan te weinig. Kijk op Thuisarts.nl wanneer het nog meer raadzaam is om direct contact op te nemen met je huisarts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM