Luchtwegen

Loopneus

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij een loopneus? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is een loopneus

Je neus is je belangrijkste ademhalingsorgaan. Vervelend dus als deze niet functioneert zoals het hoort. Het kenmerk van een loopneus is dat er letterlijk vocht uit je neus komt en je loopt te snotteren. Dit komt meestal door irritatie, allergie of een ontsteking van de neusslijmvliezen.

Een loopneus ontstaat op het moment dat je neusslijmvliezen meer vocht en slijm produceren dan normaal. De binnenkant van je neus bestaat uit haartjes en slijmvliezen. De haartjes filteren de lucht die je inademt en de slijmvliezen bevochtigen en verwarmen deze. De neusslijmvliezen produceren altijd een beetje vocht en slijm, maar als ze geïrriteerd of ontstoken zijn, zwellen ze op en produceren ze meer slijm.

Je neusslijmvliezen kunnen geïrriteerd of ontstoken raken door bijvoorbeeld een neusverkoudheid of allergie. Een neusverkoudheid begint meestal met een vol gevoel in je neus of snotteren, gevolgd door een waterige, heldere afscheiding. Bij pollen in de lucht lijken de verschijnselen van hooikoorts op die van een verkoudheid: niezen en een waterige afscheiding uit je neus, vaak gepaard met een gevoel alsof je neus verstopt zit. Daarnaast kan een loopneus ook veroorzaakt worden door koude lucht of ontstaan bij het sporten.

Wat te doen bij een loopneus

Een loopneus is erg vervelend. Vooral als je op school zit of op je werk en het vocht uit je neus blijft lopen. Zakdoekjes zijn geen overbodige luxe om je neus regelmatig te snuiten of om te niezen. Toch is het goed om je neus niet te vaak te snuiten en zeker niet te hard. Het is beter om je neus zachtjes op te halen en het slijm door te slikken. In je maag worden het virus en de aanwezige bacteriën onschadelijk gemaakt door je maagzuur. Het snuiten van je neus is minder goed omdat er tijdens het snuiten druk komt te staan op de holtes waarbij je het snot je neusholtes in perst. Het snot met het virus en bacteriën kan gaan ontsteken waardoor er een  bijholteontsteking kan ontstaan. Bij een verkoudheid is het goed om voldoende water te blijven drinken. Hierdoor kunnen vloeistoffen namelijk beter je lichaam verlaten. Als je een loopneus krijgt door irritatie of allergie, probeer dan de stoffen te mijden die je neus prikkelen.

Wanneer naar je huisarts

Een loopneus is vaak onschuldig en gaat meestal na verloop van tijd vanzelf over. Als de klachten aanblijven of verergeren is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. De kans bestaat dat je klachten worden veroorzaakt door een allergie of een (chronisch) ontstoken neusamandel.

Loopneus bij je kindje

De zakdoekjes zijn niet meer aan te slepen. Erg  vervelend, maar hoe ontstaat een loopneus en wat kan je eraan doen?

Je kindje heeft een loopneus als het vocht letterlijk uit de neus loopt. Dit komt meestal door irritatie of een ontsteking van de neusslijmvliezen. De neusslijmvliezen produceren altijd een beetje vocht en slijm, maar als ze geïrriteerd of ontstoken zijn, zwellen ze op en produceren ze meer slijm. De neusslijmvliezen van je kindje kunnen geïrriteerd of ontstoken raken door bijvoorbeeld een neusverkoudheid of allergie. Een neusverkoudheid begint meestal met een vol gevoel in de neus of snotteren, gevolgd door een waterige, heldere afscheiding. De verschijnselen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid: niezen en een waterige afscheiding uit de neus, vaak gepaard met een gevoel alsof de neus verstopt zit. Baby’s zijn vatbaarder voor een verstopte neus of loopneus dan volwassenen, omdat ze nog geen afweer ontwikkeld hebben tegen de vele verkoudheidsvirussen om hen heen.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Een loopneus gaat meestal vanzelf weer over. Als de verkoudheid bij je kindje verdwijnt, is het ook van de loopneus af. Een langdurige loopneus kan duiden op een allergie. Als je kindje hier last van heeft is het verstandig om langs een dokter te gaan. Een bloedonderzoek kan uitwijzen voor welke stoffen je kindje allergisch is zodat je deze kunt vermijden.

Als je kindje naast een verkoudheid last heeft van benauwdheid, piepende ademhaling of sufheid, of als je kindje minder dan de helft van normaal drinkt is het belangrijk om een arts te waarschuwen. Neem ook contact op met je huisarts als je kindje koorts krijgt of zieker wordt.

Handige tips

  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het weghalen van de snottebel
  • Was regelmatig de handjes van je kindje

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM