Luchtwegen

Vastzittende hoest

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij vastzittende hoest? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is vastzittende hoest

Hoesten is een natuurlijk middel van je lichaam om slijm kwijt te raken. Bij vastzittende hoest is hoesten nuttig: het maakt je luchtwegen vrij van slijm. Bij droge hoest, ook wel kriebelhoest genoemd, wordt er een hoestprikkel voor niks afgegeven omdat er geen slijm in je luchtwegen aanwezig is.

Bij vastzittende hoest wordt de hoestprikkel veroorzaakt door slijm in je luchtwegen. Je moet hoesten om het slijm kwijt te raken. Vastzittend slijm kan taai zijn en diep zitten waardoor het moeilijk kan zijn om los te krijgen. Zeker als de prikkel om te hoesten alsmaar terugkeert, kan dit leiden tot lange, harde hoestbuien en dit kan zorgen voor een zere keel en keelpijn.

Oorzaken van vastzittende hoest

Een (virus)infectie van de luchtwegen is meestal de oorzaak van een vastzittende hoest. Het kan bijvoorbeeld komen door een bijholteontsteking, griep, keelontsteking of verkoudheid.

Wat te doen bij vastzittende hoest

Als je last hebt van vastzittende hoest kan je meerdere dingen doen. Om het slijm los te laten komen kun je onder andere stomen. Drop, honing en koude dranken kunnen daarnaast een verzachtende werking hebben als je keel pijn doet. Daarnaast is het verstandig om zuivelproducten te vermijden omdat die meer slijm veroorzaken.

Wanneer naar je huisarts

Vastzittende hoest gaat vaak binnen twee tot drie weken over. Een huisarts raadplegen is daardoor vaak niet nodig. Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Ook als je naast de hoest langer dan drie dagen koorts hebt, je last krijgt van benauwdheid, pijn hebt bij het ademhalen of slijm ophoest dat rood van kleur is, je suf voelt of last hebt van koude rillingen, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Vastzittende hoest bij je kindje

Bij vastzittende hoest is er in de luchtwegen van je kindje een hoestkriebel met slijm aanwezig. Je kindje hoest om dit slijm kwijt te raken. Vastzittend slijm kan echter moeilijk zijn om los te krijgen. Met de alsmaar terugkerende prikkel, kan dit leiden tot lange, harde hoestbuien en dit kan zorgen voor een zere keel en keelpijn.

Wat te doen bij vastzittende hoest bij je kindje

Op verschillende manieren kun je de hoestprikkel bij je kindje verminderen.

  • Laat je kindje voldoende water drinken, bij voorkeur warm zodat het slijm los kan komen.
  • Probeer voor zover mogelijk zuivelproducten te vermijden.
  • Drop en honing hebben vaak een verzachtende werking. Geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar. Er is een hele kleine kans dat er sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt in honing kunnen voorkomen.
  • Laat je kindje voldoende rusten en probeer langdurig praten te vermijden.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Het is verstandig met je kindje naar de huisarts te gaan als je kindje slijm ophoest dat rood van kleur is. Waarschuw direct je huisarts als je kindje ook last krijgt van benauwdheid, sufheid of de ademhaling. Als na drie weken de hoest niet verdwenen is, is dit ook een reden voor een doktersbezoek. Kijk op Thuisarts.nl wanneer het nog meer raadzaam is om contact op te nemen met je huisarts.

Handige tips voor vastzittende hoest bij je kindje

  • Leg het hoofdeind van het bed van je kindje iets hoger, dit kan helpen om vrijer te ademen.
  • Zet tijdens het slapen het raam open voor frisse lucht.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM