Luchtwegen

Verstopte neus

Wat is een verstopte neus

Een verstopte neus is één van de symptomen van onder andere een verkoudheid en is erg vervelend. Het belemmert je namelijk om vrijer door je neus te ademen. Je neus is je belangrijkste ademhalingsorgaan. Lees hier ons advies om vrijer door je neus te ademen.

Een verstopte neus wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de neusslijmvliezen. Door een infectie verwijden de bloedvaten zich waardoor het slijm moeilijk naar buiten kan. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid of griep. Aan het begin van de verkoudheid is het vocht dat uit je neus komt vaak waterig en helder, later ontstaat slijm dat taaier is. Door de verdikking van het slijmvlies in combinatie met de verhoogde slijmproductie wordt de doorgang uiteindelijk helemaal geblokkeerd. Dan is er dus sprake van een verstopte neus waardoor het moeilijk is om te ademen. Het kan ook het gevolg zijn van een allergie of hooikoorts.

Wat te doen bij een verstopte neus

Meestal is een verstopte neus niet ernstig en gaat het met een paar dagen vanzelf over. Je kunt proberen om weer vrijer door de neus te ademen door een neusspray te gebruiken. Ook kun je de verstopping verminderen door te stomen boven een kom heet water met een doek over je hoofd. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Vocht kan het slijm in je neus verdunnen waardoor het gemakkelijker verwijderd kan worden. Wat je beter niet kan doen is het snuiten van je neus. Door snuiten kan het slijm samen met het virus en bacteriën in je bijholtes terecht komen en gaan ontsteken. Als je snuit, houd dan één neusgat dicht en snuit niet te hard.  

Verstopte neus door verkoudheid

Ons advies

  Wanneer naar je huisarts

  Een verstopte neus is vaak na een aantal dagen weer verdwenen. Als de klachten na een paar weken niet minder worden of als je twijfelt of de verstopte neus door een verkoudheid komt dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Wellicht komen de klachten voort uit een allergie.

  Verstopte neus bij je kindje

  Als je kindje verkouden is kan dat zorgen voor snottebellen, vol gesnoten zakdoekjes en een verstopte neus. Doordat kinderen met een verstopte neus moeite hebben met ademhalen kunnen ze ook minder goed slapen en eten. Dit kan leiden tot vermoeidheid en vaker huilen. Bij baby’s is dit nog vervelender, omdat zij de eerste maanden vooral door hun neus ademen. Lees hier ons advies om je kindje te helpen vrijer door de neus te ademen.

  Ook bij je kindje zijn de klachten meestal het gevolg van een verkoudheid. In het begin van de verkoudheid is het vocht dat uit de neus komt waterig en helder, later ontstaat taaier slijm dat geel tot geelgroen gekleurd kan zijn. Baby’s zijn vatbaarder, omdat ze nog geen goede afweer ontwikkeld hebben tegen de vele verkoudheidsvirussen om hen heen. Door de infectie van de neusslijmvliezen zwellen deze op. Hierdoor kan het slijm moeilijk naar buiten. Door de verdikking van het slijmvlies in combinatie met de verhoogde slijmproductie raakt  de doorgang uiteindelijk helemaal verstopt.

  Bij een verstopte neus kan je voor verlichting zorgen door een neusspray speciaal voor kindjes te gebruiken. Hierdoor wordt het ingedikte slijm in de neus van je kind verdund, waardoor het gemakkelijker vrijkomt. Je kindje kan dan weer vrijer door de neus ademen. Dat lucht op!

  Als je kindje langdurig last heeft van een verstopte neus dan bestaat er een kans dat dit wordt veroorzaakt door een allergie. Een bloedonderzoek kan uitwijzen voor welke stoffen je kindje allergisch is zodat je deze kunt vermijden. Raadpleeg hiervoor je huisarts. Als je kindje naast de verkoudheid last heeft van benauwdheid, piepende ademhaling of sufheid, of als je kindje minder dan de helft van normaal drinkt is het belangrijk om een arts te waarschuwen. Neem ook contact op met je huisarts als je kindje koorts krijgt of zieker wordt.

  Handige tips voor een verstopte neus bij je kindje

  • Houd de weerstand van je kindje op peil door gezonde voeding en voldoende nachtrust.
  • Leg een doorgesneden ui op de slaapkamer zodat je kindje 's nachts gemakkelijker kan ademen.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Een gewone neusverkoudheid bij je kindje gaat vanzelf over. Het snotteren, niezen en hoesten kan soms wel een paar weken duren.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM