Maag & Darmen

Braken

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij braken? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is braken

In de meeste gevallen is braken of overgeven een beschermende maatregel van je lichaam om zich van verkeerd voedsel of andere stoffen te ontdoen. Bij braken verwijdert je lichaam voedsel of andere stoffen uit je maag. Het is een reflex van je lichaam waar je meestal weinig controle over hebt. Over het algemeen is braken een goede maatregel van je lichaam om stoffen uit je lichaam te halen die hier niet thuis horen. Door de tegengestelde richting waarin de spieren op dat moment werken wordt de inhoud van je maag via je slokdarm naar buiten geduwd. Voordat je overgeeft voel je je meestal misselijk. Dit kan soms samengaan met overmatig zweten en een slap gevoel. Als je maag is geleegd zal de misselijkheid in de meeste gevallen verdwijnen.

Bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen braakverschijnselen voorkomen na het eten van deze producten. Koemelk, ei, vis, schaal- of schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe zijn de bekendste stoffen waarvoor mensen overgevoelig kunnen zijn. Onderzoek zal moet uitwijzen voor welke voedingsmiddelen je precies overgevoelig bent. Door deze voedingsmiddelen te vermijden zou het overgeven voorkomen kunnen worden.

Als het braken wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld voedselvergiftiging, dan kan het langere tijd duren. Langdurig overgeven kan ervoor zorgen dat je veel vocht en andere belangrijke stoffen verliest. In combinatie met diarree kan dit zelfs zorgen voor uitdroging. Het is daarom belangrijk om altijd goed te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water, een lepeltje thee of een lepeltje ORS.

Mogelijke oorzaken van braken

Wat te doen bij braken

Bij misselijkheid is braken vaak een opluchting. Wanneer de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Als het braken niet al te hevig is, laat je de maag het beste eerst tot rust komen. Daarna kun je voorzichtig beginnen elke tien minuten een beetje water of slappe thee te nemen. Als je hier goed op reageert, kun je de hoeveelheid langzaam opvoeren.

Overgeven kan meestal geen kwaad. Het kan zelfs opluchten bij misselijkheid. Als je 1 of 2 keer hebt overgegeven dan kan je rustig afwachten. Probeer pas weer iets te eten of te drinken als de maag tot rust is gekomen. Met ORS-poeder maak je een drankje om het verlies aan vocht en zouten aan te vullen. Neem hiervan elke 5 tot 10 minuten een slokje zolang het overgeven duurt.

Wanneer naar je huisarts

Wanneer je veel, vaak of langdurig moet overgeven bestaat de kans op uitdroging. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Ook als je suf of verward bent, je bijna flauw valt, er bloed meekomt bij het braken, je hevige buikpijn hebt of het braken komt nadat je een klap tegen je hoofd hebt gehad of bent gevallen is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Braken bij je kindje

Er zijn verschillende oorzaken voor braken bij je kindje. Bijvoorbeeld als je kindje koorts heeft. Dit resulteert soms in darmklachten zoals misselijkheid. Ook wagenziekte kan leiden tot overgeven. Sommige kinderen zijn hier gevoelig voor  wanneer ze langere tijd in een rijdende auto zitten. Het is belangrijk om je kindje goed te observeren bij overgeven. Kinderen kunnen braken onprettig en eng vinden.  Blijf je kindje geruststellen en bekijk goed of er ook andere symptomen zijn.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

We adviseren contact op te nemen met je huisarts als je kindje:

  • braakt nadat hij (op zijn hoofdje) is gevallen
  • ook erge buikpijn heeft
  • suf is
  • bloed in het braaksel heeft
  • ook koorts en/of diarree heeft
  • niet wil drinken
  • een halve dag niet heeft geplast

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur