Maag & Darmen

Brandend maagzuur

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij brandend maagzuur? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is brandend maagzuur

Brandend maagzuur voelt aan als een branderig gevoel achter je borstbeen. Vooral als er druk op de maag komt, bijvoorbeeld na het eten of bij bukken, kan maagzuur omhoog komen in de slokdarm. Het branderige gevoel wat hierbij kan ontstaan noemen we brandend maagzuur.

20% van de Nederlanders heeft hier zelfs wekelijks last van. Het kan zich ook uiten als maagpijn.

Maagzuur is een vloeistof in je maag die zorgt voor een snelle vertering van voedsel. In je maag bevindt zich een dikke slijmvlieslaag waardoor deze goed beschermd is tegen het maagzuur. In je slokdarm bevindt zich niet zo’n dikke laag waardoor deze kwetsbaarder is. Om te voorkomen dat het maagzuur in de slokdarm terecht komt,  sluit een kringspier de verbinding tussen de slokdarm en de maag af. Deze afsluiting gaat open op het moment dat er voedsel vanuit de slokdarm je maag binnengelaten wordt. Daarna wordt de verbinding weer gesloten. Maar als deze spieren niet goed sluiten kan de maaginhoud in de slokdarm terecht komen. Dit heet reflux, wat terugstroming betekent en kan zorgen voor een  branderig gevoel. Het slijmvlies van de slokdarm kan daardoor geïrriteerd raken.

Oorzaken van brandend maagzuur

  • Slecht werkende slokdarmkringspier: op het moment dat er voedsel van je slokdarm naar je maag doorgelaten wordt, gaat deze kringspier open. Wanneer deze kringspier niet goed werkt kan er maagzuur je slokdarm instromen.
  • Zwangerschap: veel vrouwen krijgen er last van als hun baby groeit en meer plaats gaat innemen in de buik. Er wordt druk op de maag uitgeoefend. Ook de spier die de maag afsluit verslapt onder invloed van de toename aan hormonen.
  • Overgewicht: overgewicht kan zorgen voor extra druk op de buikholte waardoor de inhoud van de maag omhoog wordt geduwd.
  • Eetgewoontes: maagzuur kan veroorzaakt en verergerd worden door het eten van bepaald voedsel zoals sterke kruiden, vet eten, chocolade en pepermunt. Maar ook bepaalde dranken zoals koffie, alcoholhoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en sinaasappelsap kunnen maagklachten, zoals maagpijn veroorzaken. Daarnaast kan onregelmatig eten of grote hoeveelheden aan eten er ook voor zorgen. Het is voor je slokdarm en maag gemakkelijker om verschillende kleine porties te verteren dan een paar hele grote. Ook vlak voor het slapen gaan nog veel eten kan zorgen voor brandend maagzuur. Eten zorgt ervoor dat je maag extra zuur aanmaakt. Op het moment dat je gaat liggen stroomt dit maagzuur gemakkelijker richting je slokdarm waardoor je hier last van kunt krijgen.
  • Leefgewoontes: roken kan er voor zorgen dat de slokdarmkringspier minder goed werkt. Maar ook het dragen van strakke kleding kan brandend maagzuur veroorzaken, doordat het op de maag drukt en de maaginhoud naar boven duwt. Als laatste kunnen ook bepaalde medicijnen zorgen voor brandend maagzuur.

Wat te doen bij maagzuur

Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur dan kun je proberen om je maaltijden over de dag te verdelen in bijvoorbeeld 6 kleinere porties, zodat je geen overvolle maag hebt. Ook is het goed om rechtop te blijven zitten tijdens het eten, sterk gekruide voedingsmiddelen te vermijden  en  om goed op je eten te kauwen. Voldoende drinken, het eten  van vezelrijke voeding  en blijven bewegen dragen bij aan een gezonde spijsvertering.

Het is verstandig vlak voor het slapen niet meer te eten. Met een volle maag gaan liggen geeft namelijk meer kans op dit soort klachten. Ook kan je ervoor zorgen dat je hoofdeind zo’n 10 à 15 centimeter hoger staat dan het voeteneind. De inhoud van je maag stroomt zo minder makkelijk terug naar de slokdarm. Dit kan je doen door het hoofdeind op klossen te zetten .

Wanneer naar je huisarts

Als  je langer dan twee weken klachten blijft houden of de klachten verergeren, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur