Maag & Darmen

Buikgriep

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij buikgriep? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is buikgriep

Buikgriep is het gehele jaar door een veelvoorkomende kwaal. Het is erg besmettelijk waardoor elk jaar zo’n 1 op de 4 mensen in Nederland er mee te maken krijgt. Je kunt je erg ziek voelen als je een buikgriepvirus onder de leden hebt, gelukkig nemen de klachten vaak na enkele dagen weer af. Diarree, misselijkheid en buikpijn zijn veelvoorkomende symptomen.

De term buikgriep wordt meestal gebruikt voor een ontsteking in de slijmvliezen van de maag, de dunne darm en de dikke darm. Als je er last van hebt verlies je vaak veel vocht. Het is daarom belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging te voorkomen.

Oorzaken van buikgriep

 • Norovirus:  de meest voorkomende oorzaak van buikgriep bij volwassenen. Bekend zijn uitbraken in zorginstellingen, op scholen of op cruiseschepen. 
 • Rotavirus: Dit virus komt het vaakst voor bij kinderen tussen de 6 maanden en de 2 jaar.
 • Adenovirus: veroorzaakt lichte symptomen. Het komt veel voor bij jonge kinderen onder de 2 jaar en het belangrijkste ziekteverschijnsel is diarree.

Ook bacteriële of parasitaire infecties kunnen de oorzaak zijn van buikgriep. Door het drinken van besmet water zou je besmetting met een parasiet kunnen oplopen. Buikgriep van parasitaire oorsprong is zeldzaam in Nederland. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie waarbij het overgedragen kan worden door bijvoorbeeld voedsel.

Daarnaast kunnen genetische factoren invloed hebben en zorgen voor symptomen die lijken op buikgriep. Vaak gaat het dan om een voedselintolerantie, een allergie of een darmziekte. Bij deze chronische vormen is het belangrijk dat je direct een arts waarschuwt wanneer er symptomen optreden.

 Symptomen van buikgriep

Wat te doen bij buikgriep

Meestal duurt buikgriep niet zo lang en ben je er na 4 tot 7 dagen weer vanaf. Het is belangrijk om goed te drinken om uitdroging te voorkomen. Het liefst water, thee of bouillon. Omdat het erg besmettelijk is, is hygiëne van groot belang. Was je handen daarom meerdere malen per dag, in ieder geval na elk toiletbezoek en voor het koken. Ook is het belangrijk om het toilet regelmatig schoon te maken met een desinfecterend middel en om vieze kleding en beddengoed regelmatig te verschonen.

Wat je nog meer kan doen:

 • Regelmatig kleine beetjes drinken is belangrijk.
 • Bij verschijnselen van uitdroging kun je een ORS-oplossing (vochtaanvullend mengsel van zout en suiker) nemen.
 • Wanneer de symptomen verminderen, kun je ‘licht eten’ nemen zoals beschuit, bananen of rijst.
 • Heb je meer dan 1 toilet? Reserveer dan een toilet voor de persoon met buikgriep en houdt deze goed schoon.

Wanneer naar je huisarts

In hele erge gevallen, waarbij de verschijnselen niet binnen een paar dagen over gaan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Buikgriep kan dan namelijk zorgen voor uitdrogingsverschijnselen. Bij ouderen, zieke mensen, baby’s en kleine kinderen is het verstandig om al eerder de huisarts te raadplegen omdat bij hen het gevaar voor uitdroging groter is.

Waarschuw ook de huisarts als:

 • er bloed bij de ontlasting zit
 • je 3 dagen lang meer dan 6 keer diarree hebt per dag
 • je ook versuft bent
 • je ook continu buikpijn heeft

Bij oudere mensen (70+) is het raadzaam om eerder contact op te nemen. Doet dit al als je op 1 dag meer dan 6 keer waterige diarree hebt en ook als de diarree gepaard gaat met koorts.

Buikgriep bij je kindje

Tot een jaar of twee hebben kinderen nog heel gevoelige ingewanden. Het is dan ook niet vreemd dat ze af en toe last hebben van spijsverteringsstoornissen, zoals misselijkheid, door bijvoorbeeld verkeerde voeding, een virus of een bacteriële infectie. De maag en darmen van je kindje kunnen dan behoorlijk van streek zijn.

Het is belangrijk om in de gaten te houden of je kindje niet uitdroogt en voldoende drinkt. Zeker bij braken en diarree. Omdat buikgriep erg besmettelijk is, is hygiëne van groot belang. Laat je kindje  wat vaker handjes wassen en maak speelgoed regelmatig schoon.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Wanneer de symptomen optreden bij een baby jonger dan 3 maanden moet je direct de huisarts raadplegen. Bij jonge kinderen is het verstandig om je consultatiebureau of huisarts te raadplegen als de diarree of het braken langer dan een halve dag aanhoudt. Jonge kindjes zijn kwetsbaar en kunnen snel uitdrogen. Ook bij de volgende symptomen dient de arts direct te worden ingeschakeld:

 • Bloed/slijm bij urine of ontlasting
 • Hoge koorts
 • Als je kindje veel pijn heeft
 • Als je kindje suf wordt
 • Als je kindje geen vocht kan binnenhouden

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM