Maag & Darmen

Darmklachten

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij diverse darmklachten? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat zijn darmklachten

Ongeveer 20% van de mensen in Nederland hebben regelmatig te kampen met darmklachten. Het kan bij darmproblemen gaan om obstipatie waarbij je moeite hebt met ontlasting, maar ook diarree, buikpijn of darmkrampen komen regelmatig voor. Als deze darmklachten regelmatig aanwezig zijn zonder verder medisch aanwijsbare oorzaak dan wordt dat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd.

Darmklachten komen veel voor en kunnen op veel verschillende manieren tot uiting komen. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

In de meeste gevallen worden darmklachten (bij PDS of een spastische darm) niet bestempeld als een echte ziekte, maar wordt vaak veroorzaakt door een opeenstapeling van gevoeligheden. De precieze oorzaak is ook niet bekend. Meestal komt het voort uit verkeerde voeding, maar ook stress of een onregelmatig leven kunnen zorgen voor darmklachten. Daarnaast kunnen ook virusinfecties of bacteriële infecties de oorzaak zijn.

Darmklachten kunnen heel vervelend zijn. Niet alleen omdat je je niet lekker voelt, maar ook omdat darmklachten zoals winderigheid schaamte kunnen veroorzaken.

Wat te doen bij darmklachten

Om dit soort klachten te voorkomen of te verminderen is het belangrijk om goed te blijven bewegen; sporten, fiets en lopen.

Ook op je eten letten is van belang. Het liefst licht verteerbaar voedsel en niet te  sterk gekruid. Eet en drink daarnaast niets waarvan je weet dat je daar gevoelig voor bent. Drink 1,5 tot 2 liter water op een dag. Ook is het verstandig om meerdere keren op een dag kleine hoeveelheden te eten in plaats van een paar keer een zware maaltijd. Let er daarbij op dat het voedsel gezond en gevarieerd is.

Om darmklachten zoals winderigheid te voorkomen is het goed om niet te veel koffie en koolzuurhoudende dranken te drinken. Ook etenswaren zoals kool, bonen en uien kunnen hierbij beter vermeden worden. Als laatste is het belangrijk om rustig te eten en niet te veel te praten tijdens het eten zodat er niet teveel lucht mee naar binnen komt.

Wanneer naar je huisarts

Als je plotseling last krijgt van darmkrampen of andere klachten, neem dit dan serieus. Als je, ondanks getroffen maatregelen, langer dan  enkele dagen buikpijn houdt, doe je er verstandig aan je huisarts te raadplegen. Ook als er bloed of slijm bij je ontlasting zit, als de stoelgang langere tijd problemen geeft of als je in korte tijd veel gewicht verliest, neem dan contact op met je huisarts. Als darmkanker of darmziekten zoals de ziekte van Crohn in de familie voorkomen is het goed om langs je huisarts te gaan. Een arts kan ook testen of je bepaalde voedselintoleranties hebt, zoals voor lactose of gluten (coeliakie). 

Darmklachten bij je kindje

Goed eten en drinken is belangrijk voor je kindje. Dit hebben kinderen nodig om te groeien en is belangrijk voor de ontwikkeling. De verwerking van voedsel gebeurt in de darmen en hier kunnen wel eens problemen voorkomen. Lees hier welke darmklachten bij baby’s en kinderen voor kunnen komen en wat je eraan kunt doen.

De meest voorkomende darmklachten die je kindje kan hebben zijn:

Oorzaken van darmklachten bij je kindje

Er zijn diverse oorzaken mogelijk voor de darmproblemen van je kindje. De meest voorkomende zijn:

  • Verkeerde voeding: een ongezonde voeding of verkeerde levensstijl kan voor darmklachten bij je kindje zorgen. Vooral verstopping is een kwaal die hierdoor veroorzaakt wordt.
  • Virusinfectie
  • Bacteriële infectie
  • Voedselintoleranties

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Darmproblemen bij je kindje kunnen zorgen voor pijn en dit kan zorgen voor veel gehuil en slapeloze nachten. Zorg ervoor dat je kindje veel vezelrijk voedsel eet en genoeg drinkt en spreek met je kindje af dat het bij aandrang naar het toilet gaat.

Darmklachten zijn vaak onschuldig, maar blijf alert. Raadpleeg bij de volgende signalen je huisarts:

  • Penetrant huilen met hoge stem
  • Constant zachtjes jammeren of zachtjes huilen
  • Huilen tijdens het drinken
  • Gewichtstoename van minder dan 15 gram per dag
  • Verandering van ontlasting, verstopping of diarree. Vooral als er bloed of slijm in de ontlasting zit.
  • Continu spugen (meer dan 5 x per dag)

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM