Maag & Darmen

Diarree

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij diarree? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is diarree

Diarree is een reactie van je lichaam dat op deze manier probeert schadelijke stoffen zo snel mogelijk kwijt te raken. Diarree is dunne, waterige ontlasting die veel vaker komt dan normaal. Je moet vaker naar het toilet en je kunt last hebben van darmkrampen en buikpijn. Je darmen trekken zich dan vaker samen, waardoor het onverteerde voedsel sneller passeert. Hierdoor heeft de dikke darm onvoldoende tijd om water aan de voedselbrij te onttrekken en is de ontlasting dunner. Het gaat vaak samen met buikkrampen. Door deze krampen is het moeilijker om je ontlasting op te houden en moet je sneller en vaker naar de wc. Daarnaast kan het samengaan met  misselijkheid, braken, een moe en slap gevoel, koorts en hoofdpijn.

Als je last hebt van diarree, dan kan je veel vocht verliezen. Dit komt doordat je darmen het vocht nog niet uit je voedsel hebben kunnen halen. Als je hiernaast ook moet braken en last hebt van koorts dan verlies je extra veel vocht. Het is daarom erg belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Zeker bij ouderen en kleine kinderen is dit erg belangrijk.

Oorzaken van diarree

Diarree kan ontstaan door een darminfectie veroorzaakt door een virus, parasiet of bacterie, bijvoorbeeld bij een voedselvergiftiging. Zo’n virus, parasiet of bacterie komt via je mond in je darmen en veroorzaakt daar een ontsteking aan je darmwand. Een ontsteking aan je darmwand zorgt ervoor dat je darmen minder vocht op kunnen nemen waardoor het dus in de darm blijft en je ontlasting dunner wordt. Een darminfectie kan via de ontlasting aan iemand anders worden doorgegeven. Het is daarom altijd heel belangrijk om je handen goed te wassen na een toiletbezoek en voordat je bijvoorbeeld gaat koken of eten.

Naast een bacterie, parasiet of virus zijn er ook andere oorzaken:

 • Het eten van voedsel waaraan je niet gewend bent
 • Te veel en te vet eten, bijvoorbeeld te veel ijs
 • Bedorven voedsel
 • Spanningen of nervositeit
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Prikkelbare Darm Syndroom
 • Ontstekingsziekte van de darm; bv. colitus ulcerosa of ziekte van Crohn

Wat te doen bij diarree

Diarree gaat gelukkig meestal vanzelf over. Maar zolang je last hebt van diarree is het belangrijk om genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Hoe meer diarree je hebt, hoe meer moet je drinken. 2 tot 3 liter water per dag zelfs.

Als het samen gaat met koorts en braken, dan is het ook belangrijk om extra veel te drinken. Als je ook van water moet braken, probeer dan kleine slokjes tegelijk te drinken om te proberen het vocht binnen te houden. Op het moment dat je trek krijgt kun je kleine porties eten.

Probeer te voorkomen dat je anderen besmet. Was daarom regelmatig je handen met water en zeep. En droog je handen af met een schone handdoek of wegwerpdoekjes. Was ook gebruikte glazen, borden en bestek goed af zodat bacteriën zich niet kunnen verspreiden.

Wanneer naar je huisarts

Als de diarree langer dan een week aanhoudt neem dan contact op met je huisarts. Door het verliezen van vocht kan er gevaar zijn voor uitdroging. Ook als je het/diarree hebt tijdens je zwangerschap moet je extra opletten omdat de kans bestaat dat je baby een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Diarree bij je kindje

Kinderen onder de 2 jaar kunnen al binnen één dag uitdrogen. Jonge baby’s (tot 3 maanden)  zijn hiervoor het meest gevoelig. Raadpleeg direct je huisarts als dit het geval is. Een kindje kan uitdrogen als het meer dan zes keer op een dag waterdunne diarree heeft. Daarnaast kan het in combinatie met koorts, slecht drinken of overgeven ook uitdroging tot gevolg hebben.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Een infectie (door bijvoorbeeld bacteriën en/of virussen in bedorven voedsel)
 • Het eten van vreemd, pittig, suikerrijk, vetrijk voedsel
 • Voedsel intolerantie
 • Verkeerd voedingspatroon; bv. teveel melkproducten
 • Veel vruchtensap; vooral dranken waar veel suiker in zit als appelsap en frisdrank
 • Nervositeit.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Wij adviseren direct een arts te raadplegen als je kindje jonger dan 3 maanden is en  koorts heeft. Als je kindje ouder is dan 3 maanden en verhoging heeft, niets kan binnenhouden, niet meer plast, de plas erg donker is, blijft huilen, suf is en/of bloed bij de diarree heeft, dan is het belangrijk om direct een arts te waarschuwen. Bij kindjes ouder dan twee jaar is het verstandig je huisarts te raadplegen wanneer de diarree langer dan een week aanhoudt en niet minder is geworden. Of wanneer deze gepaard gaat met één van bovengenoemde verschijnselen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM