Maag & Darmen

Maagklachten

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij maagklachten? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat zijn maagklachten

Maagklachten worden meestal gekenmerkt door pijn in de bovenbuik. Maagklachten zijn vervelend maar gelukkig meestal tijdelijk van aard. Het kan bijvoorbeeld komen door te veel of verkeerd eten. Op het moment dat je voedsel binnenkrijgt waar schadelijke bacteriën, virussen of schimmels inzitten gaat je maag protesteren (voedselvergiftiging). Je maag wil zo snel mogelijk van dit voedsel af waardoor deze gaat samentrekken en zo krampen kan veroorzaken. Als het voedsel de maag verlaat en in de darmen terecht komt kan het ook voor darmklachten zorgen.

Oorzaken van maagklachten

  • Nervositeit/stress
  • Alcohol
  • Roken
  • Sommige geneesmiddelen
  • Buikgriep
  • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals koffie, frisdrank met ‘prik’, chocola, pepermunt, citrusvruchten en vette of sterk gekruide spijzen

Wat te doen bij maagklachten

Maagklachten zijn erg vervelend maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te verlichten. Ze verminderen meestal als je rustig gaat liggen, eventueel met een warme kruik. Ga niet in elkaar liggen of staan want dit zorgt ervoor dat de druk op je maag toeneemt waardoor de krampen juist verergeren. Probeer dus rechtop te blijven staan of te liggen en zo ontspannen en gelijkmatig mogelijk te ademen.Een aanpassing van je levensstijl is meestal al voldoende. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging, eet gevarieerd en gezond en drink voldoende water. Vermijd daarnaast sterk gekruid en vet voedsel, zeer koude en alcoholhoudende dranken en stress.

Wanneer naar je huisarts

Als de maagklachten niet verdwijnen, erger worden of veranderen, neem dan contact op met je huisarts. Als je langere tijd last hebt van maagklachten en je weet niet wat de oorzaak is, is het verstandig om samen met je huisarts de oorzaak te achterhalen.

Maagklachten bij je kindje

Ga naar darmkrampjes voor meer informatie.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur