Maag & Darmen

Voedselvergiftiging

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij voedselvergiftiging? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is voedselvergiftiging

Bij voedselvergiftiging word je ziek door giftige stoffen in je eten. Deze stoffen worden vaak gemaakt door bacteriën en schimmels. Lees hier alles over voedselvergiftiging en hoe je het kunt voorkomen. Voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselvergiftiging wordt je eten besmet met giftige stoffen die geproduceerd worden door bacteriën en schimmels. Een voedselinfectie ontstaat door een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen in je eten.

Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door giftige stoffen die uitgescheiden worden door de stafylokokkenbacterie. Je kunt deze stoffen binnenkrijgen als je besmet voedsel eet. De stafylokokkenbacterie verspreid  zich voornamelijk via de handen en vermenigvuldigt zich zeer snel bij kamertemperatuur. Daarentegen is de salmonellabacterie de grootste boosdoener bij voedselinfectie en deze kan voorkomen  in rauwe, dierlijke producten, zoals vlees, eieren en melk en op rauwe groente, kiemgroente en fruit.

Symptomen van voedselvergiftiging

Deze verschijnselen ontstaan  meestal binnen 8 uur na het eten van het besmette voedsel. De klachten verdwijnen meestal vanzelf nadat de giftige stoffen uit je lijf zijn verdwenen.

Wat te doen bij voedselvergiftiging

Meestal zijn de klachten acuut en hevig en herstel je binnen enkele dagen weer. Eet in de tussentijd licht verteerbaar voedsel en vermijd sterke specerijen, roken en koffie. Drink daarnaast veel water om uitdroging te voorkomen.

Om voedselvergiftiging te voorkomen is goede hygiëne heel belangrijk. Was je handen goed voordat je voedsel gaat bereiden of opeten. Gebruik aparte messen, snijplanken en servies voor  rauw en bereid voedsel. Verhit vooral vlees, vis en ei, maar ook restjes  door en door  en maak snijplanken goed schoon. Berg vers voedsel na aankoop direct op de juiste plaats op en houd je koelkast schoon. Ook is het belangrijk rauwe en reeds bereide  ingrediënten goed gescheiden te  houden. Restjes kunnen afgekoeld  in een goed afgesloten bakje maximaal 2 dagen worden bewaard in de koelkast. Als bederfelijk eten langer dan twee uur buiten de koeling heeft gestaan, kun je het beter weggooien.

Wanneer naar je huisarts

Van voedselvergiftiging kun je erg ziek worden. Bij aanhoudende verschijnselen die na 24 uur nog niet minder worden of samengaan met hevige pijn is het verstandig een arts te waarschuwen.

Als kleine kinderen door veel en langdurig braken weinig vocht binnenkrijgen, is het belangrijk direct contact op te nemen met je huisarts.

Tips bij voedselvergiftiging

  • Als je op vakantie bent in het buitenland heb je minder invloed op de hygiënische omstandigheden. Daarnaast is de hygiënische standaard in niet-Europese landen vaak minder streng waardoor voedselvergiftiging hier vaker voorkomt. Let hier daarom extra goed op met wat je eet en drinkt.
  • Let extra op in warme landen. Drink bij twijfel alleen bronwater uit flessen en vermijd rauw en slecht bereid voedsel, ijsklontjes, ongewassen fruit en onverpakt ijs. Wees voorzichtig met het nuttigen van lekkernijen die (ongekoeld) op straat worden verkocht.
  • Als je kindje zich beter voelt, dan kan de kleine gewoon naar school of de kinderopvang. De juf of meester kan nogmaals het belang aangeven van handen wassen na  een bezoek aan het toilet.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur