Mama en kind

Luieruitslag

Wat is luieruitslag

Rode en schrale billetjes, beter bekend als luieruitslag, is  iets waar baby’s die luiers dragen mee te maken kunnen krijgen. Luieruitslag is niet gevaarlijk of besmettelijk. Maar waardoor wordt luieruitslag eigenlijk veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?

Oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag wordt veroorzaakt door in ontlasting en urine aanwezige stoffen. Een baby plast zo’n 14 keer per dag waardoor de huid onder de luier vaak vochtig is. Hierdoor kunnen de  babybilletjes week worden en ontlasting en urine kunnen zorgen voor een rode en schrale huid. Het wrijven van de luier langs de billen kan de luieruitslag verergeren en vaker in het geval van een vieze luier.

Doorkomende tandjes oorzaak van luieruitslag?

Je hoort het vaak van vaders en moeders, maar eigenlijk is het nooit bewezen. Bij het doorkomen van tandjes en kiezen kunnen kinderen dunnere ontlasting hebben. En bij dunnere ontlasting kan de huid meer  geprikkeld worden. Vandaar dat dit vaak met elkaar in verband gebracht wordt.

Wat te doen bij luieruitslag

 • Houd de babybilletjes droog door de luier vaak genoeg te verschonen. Zo voorkom je dat de billetjes langere tijd achter elkaar vochtig zijn en de stoffen in de ontlasting en urine de kans krijgen om de babyhuid te prikkelen.  
 • Maak bij elke luierwisseling de babybilletjes goed schoon. Gebruik lauw water en zachte babydoekjes, zonder zeep of parfum. Lees meer over babydoekjes in het onderzoek van de Consumentenbond.
 • Je kunt de billen bij elke schone luier insmeren met bijvoorbeeld VSM Kind Calendulan billenzalf.
 • Laat je kindje gerust een poosje in z’n blote billen liggen om de billetjes zo aan de lucht te drogen.

Ons advies

  VSM Kind Calendulan billenzalfGezondheidsproduct

  VSM Kind Calendulan billenzalf

  12345
  29 stemmen

  Beschermt en verzacht de schrale, rode en gevoelige babyhuid bij luieruitslag.

  Bekijk product

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als de luieruitslag erger wordt dan kan je je huisarts om advies vragen.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur