Mama en kind

Oorontsteking kind

Wat is een oorontsteking

Als kinderen onder de 5 jaar oorpijn hebben duidt dat meestal op een middenoorontsteking. Dit is een kwaal die vaker bij kinderen dan bij volwassenen voorkomt. Ze zijn namelijk gevoeliger voor een verkoudheid en oorontstekingen. Bij een middenoorontsteking zit de ontsteking in de ruimte direct achter het trommelvlies. De ergste klachten zijn meestal binnen 2 tot 3 dagen wel voorbij. Bij kindjes jonger dan 2 jaar kunnen de klachten ruim een week duren. 

Een oorontsteking begint meestal met een gewone verkoudheid. Door het verkoudheidvirus zwelt het slijmvlies op en gaat de verbinding tussen de neus-keelholte en het middenoor (buis van Eustachius) dicht zitten. Doordat het middenoor is afgesloten hebben virussen en bacteriën de kans om zich te gaan vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat een middenoorontsteking. De ontsteking zorgt ervoor dat de druk in het middenoor stijgt en het trommelvlies bol gaat staan. Dit veroorzaakt de pijn bij je kindje. Als de druk op het trommelvlies te groot wordt, kan er spontaan een scheurtje ontstaan. Hierdoor kan het ontstekingsvocht, soms samen met wat bloed, naar buiten lopen (loopoor). Omdat de druk van het trommelvlies af is, gaat de pijn vaak meteen weg. Een loopoor geneest in de meeste gevallen binnen een week. Het trommelvlies herstelt zich daarna meestal vanzelf.  

Symptomen van een middenoorontsteking

Baby’s geven de pijn vaak aan door over het oortje te wrijven ook drinken ze niet goed en slapen ze onrustig.

Wanneer naar je huisarts

Heb je een vermoeden dat je kindje een oorontsteking heeft, neem dan contact op met je huisarts. Kijk ook op thuisarts.nl in welke situaties je de huisarts moet bellen als je kindje een middenoorontsteking heeft. 

Tips bij een oorontsteking

  • De pijn wordt bij het liggen vaak erger. Zet het hoofdeind van het bed van je kindje iets hoger, dit kan voor verlichting zorgen.
  • Wees voorzichtig met het schoonmaken van het oortje: maak alleen de buitenkant schoon met water en een washandje en gebruik nooit een wattenstaafje in het oor. Je kunt met een wattenstaafje namelijk het trommelvlies beschadigen en een oorontsteking veroorzaken.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur