Mama en kind

Waterpokken, tijdens en na

Ons advies

  VSM Kind Calendulan kinderemulsieGezondheidsproduct

  VSM Kind Calendulan kinderemulsie

  12345
  76 stemmen

  Voor de verzorging van de huid na waterpokken.

  Bekijk product

  Wat zijn waterpokken

  Waterpokken is een baby- en kinderkwaaltje en vrijwel ieder kindje krijgt het. De kinderziekte is zeer besmettelijk en komt het hele jaar voor met een piek in de winter en het vroege voorjaar. De kans is groot dat jouw kleintje hier dus ook mee te maken krijgt. Dan wil je natuurlijk wel weten wat te doen. Hieronder lees je meer over de symptomen, hoe besmettelijk ze zijn, wat te doen bij jeuk, als je baby ze heeft of als je zwanger bent.

  Het is een virusinfectie van de huid, waarbij over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes ontstaan. Het wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus, familie van het herpesvirus. De blaasjes kunnen overal de kop opsteken, zelfs op de oogleden en in de mond. De ernst van de verschijnselen van de ziekte verschilt per kindje. Zo komt het ene kindje van top tot teen onder te zitten en het andere kindje heeft maar een paar plekjes. Over het algemeen wordt je kindje er niet echt ziek van, maar de blaasjes kunnen wel erg jeuken. De blaasjes verdrogen en er ontstaan korstjes die gemakkelijk loslaten. Iedere keer ontstaan er nieuwe vlekjes, blaasjes en korstjes. Dit kan zich soms wel tot 7 keer herhalen. Met een dag of 10 zijn ze meestal over.

  Hoe krijg je ze

  Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Nadat je kindje ze heeft gehad is het tegen de ziekte beschermd. Het is erg zeldzaam om ze voor een tweede keer te krijgen.

  Wat zijn de symptomen

  Zijn waterpokken besmettelijk

  Hier hebben we een heel duidelijk antwoord op: ja, heel erg besmettelijk! In de periode van twee dagen voordat de kenmerkende rode vlekjes zichtbaar worden tot alle blaasjes zijn ingedroogd, zijn ze besmettelijk. De incubatietijd is de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen zichtbaar worden. Voor waterpokken is dit 10 tot 21 dagen.

  Waterpokken bij je baby

  Als je ze als moeder al een keer hebt gehad, dan geef je je pasgeboren kindje antistoffen mee. Deze antistoffen zorgen ervoor dat je baby de eerste maanden beschermd is bij een infectie met dit kinderkwaaltje. De kleine profiteert dus nog even langer van jouw afweersysteem. Als je baby besmet is geweest met het virus en een milde vorm van de ziekte heeft doorgemaakt voor zijn eerste verjaardag, dan bestaat er een kleine kans om ze later nog een keer te krijgen. Raadpleeg altijd je huisarts als je kindje jonger dan drie maanden is wanneer het de waterpokken krijgt.

  Waterpokken bij volwassenen

  Heb je ze vroeger zelf niet gehad? Dan kan het zijn dat ook jij ze krijgt als je kleine ze heeft. Het is goed om dan nog dezelfde dag contact met je huisarts op te nemen.

  Tijdens je zwangerschap

  Als je zwanger bent en je kindje heeft ze, of je bent in de buurt geweest van iemand die ze heeft, ga dan even na of je deze kinderziekte vroeger zelf hebt gehad.

  • Heb je ze vroeger gehad of ben je gevaccineerd? Dan is dit niet gevaarlijk voor jou of je ongeboren kindje omdat je hierdoor antistoffen hebt opgebouwd tegen de waterpokken.
  • Heb je ze vroeger niet gehad en ben je er nooit voor gevaccineerd? Neem in dit geval altijd contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  • Als je kindje jonger is dan drie maanden.
  • Als je twijfelt aan het verloop van de ziekte of als je het niet vertrouwt.
  • Als je kindje steeds zieker wordt.
  • Als je zwanger bent en ze vroeger niet hebt gehad en niet ben gevaccineerd.   

  5 tips bij jeuk

  Het maakt niet uit hoeveel blaasjes je kindje heeft, grote kans dat deze erg jeuken. En dat is echt heel vervelend. Vandaar dat wij gaan voor: minder jeuk = minder krabben = minder littekens. Dat kan door onder andere:

  • Zorg dat je kindje niet gaat krabben. Dit verergert de jeuk en hierdoor kunnen wondjes ontstaan die kunnen infecteren en voor littekens kunnen zorgen.
  • Houd de nageltjes van je kindje kort en schoon.
  • Je kunt je kindje (anti-krab) wantjes aan doen.
  • Een havermout badje.
  • Een waterijsje of een koud drankje kan de pijn en jeuk door blaasjes in de mond verzachten.
  • VSM Kind Waterpokken spray stilt direct de jeuk en verkoelt de huid. Met de handige spray hoef je de vervelende plekje niet aan te raken. 

  Nog meer tips van Anne, gezondheidsdeskundige van DIO en DA 
  Kijk hier het fragment uit 5 Uur Live van RTL 4.


  Meer weten?

  Voor informatie

  0115 - 563200

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM