Rust & Ontspanning

PMS

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij PMS klachten? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is PMS

PMS staat voor het premenstrueel syndroom. De symptomen die steeds terugkomen en samenhangen met een vaste periode in je menstruatiecyclus zijn vooral psychische en lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen zo hevig zijn dat ze invloed hebben op je ‘normale’ leven. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Als je PMS hebt kan je het gevoel hebben dat je klachten door je omgeving niet begrepen en niet serieus genomen worden.

Een exacte oorzaak is niet aan te wijzen. Het lijkt samen te hangen met de hormonale cyclus . De klachten beginnen  namelijk vaak in de derde week van de menstruatiecyclus tussen de eisprong en de menstruatie. 

Symptomen van PMS

Bekende psychische klachten zijn:

Veel voorkomende lichamelijk klachten zijn:

Veel vrouwen met PMS voelen zich ongelukkig of machteloos. Zo kan je je overvraagd voelen of ondergewaardeerd. Het gevoel het allemaal even niet aan te kunnen speelt ook vaak  mee. Onderdrukte gevoelens kunnen ook een rol spelen; het is vaak niet gemakkelijk die ter sprake te brengen of op te komen voor je eigen behoeften. Toch is het belangrijk dat wel te doen; het helpt je om je ervaringen te kunnen verwerken.

Klachten verdwijnen vaak op de dag dat je menstrueert en spelen vaak rond de eisprong weer op. Na een zwangerschap kan PMS door veranderingen in de hormoonhuishouding ook opspelen. Tijdens je zwangerschap heb je er geen last van.

Wat te doen bij de klachten van PMS

Het is belangrijk om over je klachten te praten met je omgeving en ermee om te leren gaan. Door erover te praten krijgt je omgeving begrip voor je situatie, maar ook krijg jij een beter beeld bij hoe de situatie voor je omgeving is. Ook voldoende tijd nemen om te ontspannen kan  je rust geven. Vermijd stressvolle situaties op dat moment in je cyclus, luister goed naar je lichaam  en geef op tijd je grenzen aan. Als laatste is het belangrijk om gezond te leven. Blijf gezond eten, bewegen en zorg voor een goede nachtrust. Zo houd je jezelf fit en kun je beter tegen stress. 

Wanneer naar je huisarts

Als het niet lukt je klachten te verminderen door aanpassingen in je levenswijze te maken of als deze verergeren, kan je huisarts advies geven.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur