Spieren & Gewrichten

Blessure

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij een blessure? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is een blessure

Een blessure loop je meestal op bij het beoefenen van een sport, maar kun je ook krijgen door het maken van een verkeerde beweging. Een blessure is een vorm van lichamelijk letsel, dat tijd nodig heeft voor genezing. Het is erg vervelend; het belemmert je vaak in je dagelijkse bezigheden.

Blessures zijn er in allerlei vormen en maten. Je noemt iets een blessure bij bijvoorbeeld een:

Symptomen van een blessure

Naast verkeerd bewegen zijn er ook andere omstandigheden die een blessure kunnen veroorzaken. Zo is het materiaal dat je draagt tijdens het sporten bijvoorbeeld erg belangrijk. Schoenen die knellen kunnen al voor blessures zorgen. Maar ook de ondergrond en, bij buitensporten, het weer kunnen bijdragen aan de kans op  een blessure. Zorg dus altijd dat je goed voorbereid met de juiste materialen op pad gaat.

Wat te doen bij een blessure

Bij de meeste blessures kan je de pijn verzachten door direct te koelen, door het lichaamsdeel rust te geven en hoog te houden. Sommige sportblessures kan je voorkomen door een goede warming-up te doen. Tijdens een warming-up zorg je dat je spieren warm worden en klaar zijn voor het echte werk. Zonder warming-up zijn je spieren nog koud en stijf waardoor de kans op een blessure, en specifiek een spierscheuring, groter is tijdens je routine.Ook goed afbouwen na het sporten is belangrijk. Sluit af met uitlopen of rek- en strekoefeningen. Hierdoor kan je lichaam geleidelijk afkoelen. Daarna heb je minder kans op spierpijn en stijfheid de volgende dag.

Je kunt overbelasting van je spieren voorkomen door een trainingsschema te gebruiken. Hierdoor voorkom je dat je te snel van start gaat en zorg je ervoor dat je je conditie geleidelijk aan opbouwt.

Wanneer naar je huisarts

Loop niet te lang met een blessure door, als je twijfelt over de ernst van je blessure raadpleeg dan je huisarts. Zeker als de pijn na verloop van tijd erger wordt is het verstandig je huisarts om advies te vragen. Ook als je hulp nodig hebt om het sporten weer geleidelijk  op te bouwen is het handig om dit met een arts of fysiotherapeut te overleggen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur