Spieren & Gewrichten

Kneuzing

Wil je weten wat VSM adviseert bij een kneuzing? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is een kneuzing

Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuidse weefsel als gevolg van bijvoorbeeld een val of stoot. Bij een kneuzing beschadigen er vaak bloedvaatjes; dit kan zorgen voor een onderhuidse bloeduitstorting. Het bloed sijpelt dan tussen de weefsels door en komt aan de oppervlakte, waar het als een blauwe plek zichtbaar wordt. Dit kan in principe op elk deel van je lichaam gebeuren, bijvoorbeeld op je arm, been of hoofd. De huid zelf raakt meestal niet beschadigd, maar wel de weke delen tussen huid en bot, waar je behoorlijk veel last van kunt hebben. 

Oorzaken van een kneuzing

 • een klap (bijvoorbeeld tijdens het sporten)
 • een val
 • een verkeerde beweging
 • beklemming
 • ergens hard tegenaan stoten

Symptomen van een kneuzing

Je voelt pijn, er ontstaat vaak een zwelling, de huid kan plaatselijk warm aanvoelen en het getroffen gebied kan blauw verkleuren (bloeduitstorting).

Wat te doen bij een kneuzing

 • Je kunt het betreffende lichaamsdeel direct koelen onder lauw, zacht stromend water of met een in een doek gewikkelde coldpack.
 • Leg wanneer nodig een drukverband aan met eventueel wat watten eronder om de druk beter te verdelen. Check regelmatig of het niet te strak zit.
 • Leg het gekneusde lichaamsdeel bij voorkeur omhoog. Op deze manier stroomt het bloed terug naar het lichaam, waardoor zwelling en pijn afnemen.
 • Geef rust aan het betreffende lichaamsdeel, maar wacht ook weer niet te lang met het weer voorzichtig bewegen ervan om stijfheid tegen te gaan.

Wanneer naar je huisarts

Als er binnen een week geen verbetering optreedt of als de klachten alleen maar verergeren, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Ook als de kneuzing met een forse zwelling of bloeduitstorting gepaard gaat, of als je het gekneusde lichaamsdeel niet meer kan belasten,  raadpleeg dan je huisarts.

Kneuzing bij je kindje

Hoewel kinderen vaker dan volwassenen vallen, komt een kneuzing bij volwassenen toch vaker voor. Kinderen zijn flexibel en als ze vallen, vallen ze toch iets ‘ slimmer’ dan volwassenen. Over het algemeen herstellen kinderen ook sneller dan volwassen personen. Maar tijdens het spelen, sporten of het vallen van fiets of skateboard kan je kindje een kneuzing oplopen.

De meest voorkomende kwalen na een valpartij:

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Neem contact op met je huisarts als de kneuzing ernstig lijkt, fors gezwollen is en/of erg blauwverkleurd is. Ook als bij verstuiking het gewricht warm aanvoelt en het lichaamsdeel niet belast kan worden is het goed om langs de huisarts te gaan. Als je kindje regelmatig last heeft van een verzwikking  raadpleeg dan ook je huisarts.

Handige tips

 • Koel het betreffende lichaamsdeel van je kindje zo snel mogelijk onder  lauw, zacht stromend water of met een in een doek gewikkelde coldpack, om zwelling tegen te gaan.
 • Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te houden, vermindert de zwelling en de pijn.
 • Voor meer praktische tips kun je de gratis EHBO app van Rodekruis.nl downloaden.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM