Spieren & Gewrichten

Spierpijn

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij spierpijn? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is spierpijn

Een lange wandeling, een lekker potje voetballen, een dagje spelen met je kinderen. In je lichaam bevinden zich honderden spieren die zich dan inspannen. De kans dat je een keer spierpijn krijgt is dus groot. Spierpijn is een gevolg van zware belasting van je spieren. Er bestaan twee soorten spierpijn: vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn, ook wel verzuring genoemd, is een brandend gevoel dat wordt veroorzaakt door ophoping van afvalstoffen in je spieren. Melkzuur is één van deze afvalstoffen en wordt grotendeels afgebroken in je lever. Op het moment dat er meer melkzuur wordt geproduceerd dan dat je lever kan afbreken, hoopt het zich op in je spieren en krijg je last van verzuring. Het melkzuur prikkelt je zenuwuiteinden waardoor de vroege spierpijn ontstaat. Meestal voel je deze verzuring tijdens of kort na een krachtsinspanning.

Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels. Dit kan komen door overbelasting. Maar de spierscheurtjes zijn niet slecht voor je. Ze zorgen er juist voor dat je spieren sterker worden. Dit komt doordat je spieren zich herstellen boven het oorspronkelijke niveau. Door het aanmaken van extra spiervezels bereidt je lichaam zich voor op een volgende inspanning. Verlate spierpijn voel je pas één of zelfs twee dagen nadat je de spieren hebt belast.

Oorzaken van spierpijn

Als je spierpijn hebt voel je meestal een zeurende pijn in de aangedane spier. Ook kan de spier hard en stijf aanvoelen.

Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben maar wordt meestal veroorzaakt door:

  • Overmatige inspanning, bijvoorbeeld bij sporten.
  • Het maken van bewegingen waaraan je lichaam niet gewend is.
  • Sommige aandoeningen of ziekten (bijvoorbeeld griep).

Wat te doen bij spierpijn

Als koude, onvoorbereide spieren plotseling zwaar belast worden, kunnen ze inscheuren. Daarom is een warming-up erg belangrijk, zeker bij koud weer. Je spieren worden zo voorbereid en opgewarmd voor de inspanning die ze moeten gaan leveren. Zorg ook altijd voor een goede cooling-down zodat je spieren niet te snel afkoelen. Bij spierpijn zijn de eerste twee dagen meestal het ergst. Na drie tot vijf dagen verdwijnt de spierpijn vaak weer. Spierpijn door griep gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. 

Wanneer naar je huisarts

Als de spierpijn is ontstaan door een misstap of door ander letsel en als je niet precies de oorzaak weet, is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen. Ook als de spierpijn na een week niet voorbij is kan je huisarts wellicht een ander probleem vaststellen.

Tips om je spieren soepel te houden

  • strekoefeningen
  • warme douches
  • massage
  • blijven bewegen zonder je spieren te overbelasten. Sporten als zwemmen, wandelen en yoga zijn weinig belastend voor je spieren.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur