Spieren & Gewrichten

Verstuiking

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij een verstuiking? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is een verstuiking

Bij een verstuiking zijn de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel  verrekt en/of ingescheurd. Je gewrichtskapsel en -banden houden je gewrichten bij elkaar. Als je gewrichten verschuiven wordt er hard aan de gewrichtsbanden getrokken waardoor deze bij overbelasting kunnen verrekken of (in)scheuren. Bij een verstuiking kunnen ook wat bloedvaatjes scheuren met blauwverkleuring van de huid tot gevolg.

Er wordt gesproken van een verzwikking als alleen de binnenlaag van het kapsel en/of het kraakbeen is aangedaan. Wanneer de gewrichtsbanden zijn (af-)gescheurd is er sprake van een gescheurde (enkel-)band.

Oorzaak van een verstuiking

Het meeste verstuikte gewricht is de enkel. Het gebeurt vaak door een geforceerde beweging, bijvoorbeeld als je je verstapt. Hierbij  worden weefsel en gewrichtsbanden opgerekt en beschadigd.

Symptomen van een verstuiking

  • Een verstuikt gewricht is meestal pijnlijk, gezwollen en moeilijk te bewegen.
  • Het kan blauw verkleuren (bloeduitstorting).
  • Meestal doet het belasten van het verstuikte gewricht pijn. De ergste pijn neemt vaak na een paar minuten  af, waarna je vaak al weer voorzichtig kunt bewegen. Het blijft wel een periode pijnlijk om het verstuikte gewricht te gebruiken.

Wat te doen bij een verstuiking

Eerste hulp bij een verstuiking kan het herstel gunstig beïnvloeden. Hieronder volgen enkele tips:

  • Koel het getroffen lichaamsdeel minimaal 15 minuten met bijvoorbeeld een ijspakking. Zo beperk je de zwelling zo veel mogelijk. Stop hiermee als de pijn toe lijkt te nemen door het koelen.
  • Geef het gewricht rust en leg het hoog; enkel hoger dan het bekken, pols hoger dan het hart.
  • Probeer ook snel of je het verstuikte gewricht al weer kan belasten. Dit is goed voor het herstel. Als bewegen de pijn verergert, kan je beter stoppen en het de volgende dag opnieuw proberen.

Wanneer naar je huisarts

Verdere behandeling is afhankelijk van  het gewricht en ernst van de verstuiking. Raadpleeg daarom zo snel mogelijk een arts bij twijfel. Ook als de pijn snel verergert, is het verstandig om je (huis)arts om advies te vragen. Wanneer je gelijk na het verstuiken van uw enkel nog geen vier stappen zonder hulp kunt lopen, dan  heb je misschien wel iets gebroken.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM