Spieren & Gewrichten

Zwelling door vallen of stoten

Ons advies

Wil je weten wat VSM adviseert bij een zwelling? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is een zwelling

Zwellingen door vallen of stoten komen vaak voor. Zwellingen zijn meestal onschuldig. Ze ontstaan bijvoorbeeld na een val waarbij je je verder niet blesseert. Door de val of stoot raken het weefsel onder je huid en de bloedvaatjes daarin beschadigd en treedt er vocht uit de bloedbaan. Dat zorgt voor de zwelling. Hierdoor kan je soms moeilijk het beschadigde lichaamsdeel bewegen. Meestal is de gezwollen plek ook pijnlijk en ontstaat er een blauwe plek.

Oorzaken van een zwelling door vallen of stoten

Wat te doen bij een zwelling

Je kunt de zwelling tegengaan door meteen een koud, nat kompres,een doek met ijs of een in een doek gewikkeld zakje bevroren diepvrieserwtjes tegen het pijnlijke lichaamsdeel te houden. De pijn wordt hierdoor ook verzacht.

Wanneer naar je huisarts

Neem bij plotselinge zwellingen, die niet veroorzaakt worden door vallen of stoten, contact op met je huisarts. Dit geldt ook als je vaak of abnormaal grote zwellingen krijgt na het vallen of stoten. Let op: een zwelling als gevolg van een val of stoot kan ook een teken kan zijn van spier- en/of peesletsel of een botbreuk. Als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts.

Zwelling door vallen en stoten bij je kindje

Groot worden gaat met vallen, opstaan en weer doorgaan. Bij het ontdekken van de grotemensenwereld gaan kindjes vaak als kleine avonturiers door het leven. De motoriek is volop in ontwikkeling en hierdoor gaat het leren kruipen en lopen vaak met vallen en opstaan. Zijn ze wat groter dan kunnen ze ook tijdens het fietsen, spelen en ravotten vallen of zich stoten. Met een kusje en een dikke knuffel van papa of mama is de eerste schrik zo weer voorbij.

Geef je baby of peuter ook de ruimte om te vallen. Zo leert hij hoe hij een val kan opvangen en krijgt hij meer zelfvertrouwen. Kinderen die niet bang zijn om te vallen, durven meer. Ze zijn minder terughoudend tijdens het sporten of andere lichamelijke uitdagingen en dat is weer goed voor hun ontwikkeling.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Als je kindje op z’n hoofd is gevallen of een flinke klap tegen het hoofd heeft gehad,  neem dan contact op met je huisarts. Zeker als je kindje nog klein is (baby, peuter, kleuter). Let op: een zwelling als gevolg van een val of stoot kan ook een teken kan zijn van spier- en/of peesletsel of een botbreuk. Ook als de oorzaak niet duidelijk is of je vertrouwt het niet,  ga dan langs je huisarts.

Handige tips

  • Koel het  betreffende lichaamsdeel van je kindje zo snel mogelijk onder  lauw, zacht stromend water of met een in een doek gewikkelde coldpack, om zwelling tegen te gaan.
  • Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te houden, vermindert de zwelling en de pijn.
  • Bezeert je kindje zich vooral tijdens het sporten? Laat hem dan beschermers dragen. Denk bijvoorbeeld aan scheenbeschermers bij het voetballen of knie- en elleboogbeschermers tijdens het skaten.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur