Ook nog last van acne nu je geen puber meer bent? Dit komt vaker voor bij volwassenen dan je zou denken. Wat kan je doen als je toch een littekentje hebt?

Wat is acne?

Acne begint in de puberteit, maar zakt meestal af voor je 25e. Daarom wordt het vaak jeugdpuistjes genoemd. Maar ook daarna ontdek je soms zomaar een puistje als je ’s ochtends in de spiegel kijkt. Wanneer de talgkliertjes van je huid verstopt raken, hoopt de talg in je poriën op. Zit daar ook al een bacterie, dan veroorzaakt die een ontsteking. Het gevolg is acne; puistjes (rode bultjes) en mee-eters, op je gezicht of andere plekken van je lichaam, zoals je rug of schouders.

Waarom hebben volwassenen nog acne?
Voel je niet meteen schuldig over die reep chocola die je deze week hebt gegeten, want het is een fabel dat acne ontstaat door voeding. De oorzaken bij volwassenen zijn vaak juist hormonaal. Veel vrouwen krijgen rondom de menstruatie, zwangerschap en de menopauze meer last van puistjes. Tijdens deze periode neemt het aantal mannelijke hormonen toe. Die zorgen dat je huid meer en dikkere talg aanmaakt. Ook krijg je door de hormonen meer huidschilfers, waardoor je talgklieren sneller verstopt raken. Andere oorzaken die er voor zorgen dat volwassenen toch nog acne ontwikkelen zijn stress, slaaptekort en het gebruik van medicijnen, zoals antidepressiva of anabolen.

Tips voor een mooiere huid

De belangrijkste tip om te onthouden: ga niet krabben en knijp puistjes niet uit, want dat vergroot de kans op littekens. Ook kan het de acne versterken. Geef je huid juist veel rust. Neem eens een make-upvrije dag, was je gezicht niet te vaak en alleen met lauw water. Dep je huid daarna voorzichtig droog. Gebruik ook geen middelen tegen acne, want die drogen je huid uit. Kies liever voor een hydraterende crème of een crème op waterbasis om je huid in te smeren. Geniet in de zomer ook gerust van de zon, want dat heeft een goede invloed op je huid. Meer over veilig zonnen, lees je in onze blog.

Krijg je ondanks alle tips toch nog littekens door acne?

Dan helpt VSM Derma Calendulan littekencrème, verzorgt en verzacht nieuwe en bestaande littekens.