Ken je dat gevoel? Je hebt ineens ontzettend veel zin in iets waarvan je weet dat je het eigenlijk beter niet kunt nemen, omdat je er bijvoorbeeld huiduitslag van kan krijgen. De één heeft het met een lekker glas volle melk, de ander krijgt uitslag van de zon of huidirritatie van haar favoriete parfum. Als je iets niet kan of mag hebben lijkt het wel extra verleidelijk, maar is het die jeuk waard?

Een allergische reactie

Je natuurlijke afweersysteem gaat de strijd aan met allerlei stoffen die niet in je lichaam thuishoren. Het knokt met ziektekiemen, maakt wondjes schoon en zorgt dat jij gezond blijft. Maar bij sommige stoffen slaat je afweersysteem op hol, omdat het denkt dat het jouw lichaam moet beschermen tegen die bepaalde stof. Hierdoor kan een allergische reactie ontstaan. Een voorbeeld is allergisch eczeem, je huid kan rood worden, schilferen, korstjes laten zien en jeuken tot je er gek van wordt.

Allergie: genen of pech?allergisch reageer content
Vaak ben je niet de enige in je familie met een allergie of een overgevoeligheid. Als een van jouw ouders bijvoorbeeld slecht tegen koemelk kan, is de kans groot dat jij dit ook hebt. Slechte genen?
Ook kan je op latere leeftijd spontaan een allergische reactie krijgen. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je nog nooit in aanraking bent geweest met een bepaalde stof waar je gevoelig voor blijkt te zijn, of door langdurig huidcontact met stoffen, zoals latex handschoenen, nikkel, make-up, schoonmaakmiddelen of haarverf. Ook slagers worden soms spontaan allergisch voor vlees. Vervelend, vind je niet? Heb je eenmaal een allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof, dan herkent je afweersysteem dit als een gevaar en zet het verdedigingsmechanismen in om de stof te bestrijden. Allergie kan dus ook een kwestie zijn van pech

Vermijd de oorzaak

De belangrijkste tip tegen een allergische reactie van je huid? Vermijd de bron. Weet je nog niet precies wat dat is, neem dan contact op met je huisarts. Indien nodig kan je worden doorverwezen naar een dermatoloog voor een allergietest, zodat je precies weet waar je allergisch voor bent.

Niet krabben, maar smeren

Krijg je toch huidirritatie met jeuk, probeer dan vooral niet te krabben of te wrijven. Daardoor wordt het alleen maar erger. Je kan je huid wel kalmeren en verzachten door een zalf of crème te smeren. Heb je last van huidirritatie of eczeem en advies nodig welke producten je kunt gebruiken om je huid te verzorgen, neem dan contact met ons op.