Het is lente, een periode met lange weekenden én meivakantie. Kortom, je bent vaker thuis met je gezin. Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen op deze vrije dagen alleen maar achter een scherm zitten. Maar wat is nu leuk om samen te doen op zo'n vrije dag? Lees snel verder voor een beetje inspiratie!

Hop, naar buiten!

Weer of geen weer, naar buiten gaan is altijd een goed idee. Buitenspelen is namelijk erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Ga dus genieten van het zonnetje of ga lekker stampen in de plassen. Je hoeft niet ver weg te gaan om iets leuks te doen. Wat dacht je van:

  • Stoepkrijten
    Wie maakt de mooiste hinkelbaan?
  • Bowlen in de tuin
    Maak 10 bowling-kegels van plastic flessen, gevuld met water. Haal een bal uit de schuur en je bent er klaar voor! Is het warm buiten? Dan is het na het bowlen tijd voor een watergevecht. :)
  • Speurtocht of zoektocht
    Wees creatief en maak zelf een speur-of zoektocht in de tuin of in de wijk. Maak bijvoorbeeld foto's van dingen die je kindje moet zoeken, zoals een paardenbloem of een bal. Voor iets oudere kinderen kun je foto's maken van alleen details in plaats van het hele voorwerp. Je kunt ook gebruik maken van raadsels ('Vind iets uit de natuur dat geel is'). Vergeet aan het einde van de toch de beloning niet (een schat doet het altijd goed). Kom je er zelf niet helemaal uit? Er zijn veel websites met handige tips en kant-en-klaar pakketten, zoals Suus' kinderfeestjes.

Natuurlijk wil je ook wel eens samen op pad in plaats van rond het huis te blijven. Dan weet iedereen: elk kind kan je blij maken met een bezoekje aan de speeltuin!

Ravotten in de speeltuin

De speeltuin in de buurt zorgt vaak al voor genoeg lol. Schommelen, glijden en klimmen maar! Zin in een spelletje? Speel bijvoorbeeld 'de vloer is lava', waarbij je binnen 5 seconden de voetjes van de vloer moet hebben. Soms is het leuk om naar een andere of grotere speeltuin te gaan. Op de blog Leuk met kids vind je een overzicht van leuke binnen- en buitenspeeltuinen in heel Nederland!

Toch binnen blijven?

Oké, soms is het écht te slecht weer om naar buiten te gaan. In ieder geval voor papa en mama ;) Ook binnen kun je leuke, actieve spellen doen. Zo zijn er een hoop spelletjes te koop waarbij jij en je kinderen in beweging zijn. Denk bijvoorbeeld aan Nijntje Verstoppertje spelen (1-4 jaar), De vloer is lava (vanaf 4 jaar) of Twister (vanaf 6 jaar).

Vallen en weer opstaan

Tijdens al dit spelen en ravotten zal je kindje wel eens vallen. Geen stress! Vallen is meestal niet erg en hoort er gewoon bij. Met een kusje erop en een dikke knuffel is de eerste schrik vaak zo weer voorbij. Daarna kan je Arnikind Vallen en stoten gel gebruiken om de blauwverkleurde huid te verzorgen.

Lees hier meer over Arnikind of ontdek bij JAN Magazine nog meer uitjes voor de echte avonturiers!