Heb jij een eczeemgevoelige huid en ook vaak de neiging om te krabben? Dit handige trucje helpt je: lekker smeren!

Wat is eczeem?

Eczeem is een vorm van huiduitslag. De vochtbalans van je huid is niet optimaal, waardoor je huid te weinig vocht vasthoudt en snel uitdroogt. Je kan last krijgen van jeuk, een rode huid, kloofjes of bultjes. Vervelend! Het komt vooral voor aan de binnenkant van je ellebogen, knieholten, aan de voorkant van je enkels, in je nek of rond je ogen. Bij kleine kinderen onder de twee jaar komt de huiduitslag ook vaak voor in het gezicht en het bovenlichaam. Gelukkig is er wel goed nieuws: het is niet besmettelijk. Vertel dat gerust aan je vrienden.

Eczeem blog

Twee soorten eczeem

Twee vormen van eczeem komen het meeste voor: constitutioneel en contacteczeem. Constitutioneel eczeem is vaak erfelijk. Het gaat meestal samen met een andere allergie, zoals astma of hooikoorts. Gelukkig groeien de meeste kinderen hier overheen. Contacteczeem ontstaat juist als je in aanraking komt met stoffen waar je huid gevoelig voor is, zoals geparfumeerde zeep of metaalsoorten. Als je niet weet wat het veroorzaakt, neem dan contact op met je huisarts om het te laten onderzoeken. Dan kan je deze stoffen in de toekomst vermijden.

Hoe groot is de kans op eczeem?

  • 17% van de jongens en 12% van de meisjes tussen 0 en 1 jaar heeft constitutioneel eczeem.
  • Gelukkig groeien de meeste kinderen daar overheen: tussen 1 en 4 jaar heeft nog maar 8% last van eczeem en tot hun 18e daalt dat aantal nog verder tot ongeveer 3%.
  • Bij volwassenen komt constitutioneel eczeem slechts bij 1% voor.
  • Als je ouder wordt, is de kans op contacteczeem juist groter. Vooral als je tijdens je beroep regelmatig in aanraking komt met metalen, chemicaliën of vaak je handen wast. Je huid wordt dan gevoeliger voor specifieke stoffen. Voor je 18e is de kans 3% dat je dit krijgt, bij volwassenen is dit ongeveer 4%.

Jouw truc: flink smeren

Je wilt soms flink krabben om je huid te verlichten, maar krabben en veel wassen maakt je huidirritatie alleen maar erger. Het is juist belangrijk om je huid rust en tijd te geven om de natuurlijke vochtbalans te laten herstellen. Knip de nageltjes van jonge kinderen kort om krabben te verminderen. Houd het douchen kort en smeer je gevoelige huid een paar keer per dag lekker in met een verzorgingsproduct geschikt voor een eczeemgevoelige en geprikkelde huid zoals VSM Derma Cardiflor zalf. Dat verzorgt je huid en ondersteunt het herstellend vermogen.

Kracht uit de natuur

Wist je dat de producten van VSM natuurlijke ingrediënten bevatten voor de verzorging van jouw eczeem-gevoelige en geprikkelde huid? Zoals blaaserwt (Cardiospermum halicacabum) in VSM Derma Cardiflor. Hierdoor kan jij je huid wat rust geven en helpen in het behoud van haar natuurlijke balans. Nieuwsgierig naar nog meer kracht van onze producten? Lees dan ook deze blog eens.