Je weet het vast nog wel: in 2019 had Nederland voor het eerst te maken met grote aantallen eikenprocessierupsen. Bijna een half jaar lang waren deze beestjes en hun brandharen veelvuldig in het nieuws. De verwachting is dat ook in 2020 de eikenprocessierups weer volop aanwezig zal zijn. Lees vlug verder zodat jij goed voorbereid bent op dit insect!

Goed voorbereid naar buiten

Van half mei tot eind augustus is de kans het grootst dat je de eikenprocessierups tegenkomt. Precies de periode dat het mooi weer is en je naar buiten wilt om van de zon te genieten! Gelukkig is het niet nodig om binnen te blijven als er eikenprocessierupsen zijn. Het is wel slim om contact met hun brandharen zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je op de volgende manieren doen:

  • Vermijd gebieden waar (veel) eikenbomen met nesten staan. Nesten herken je als een spinsel rondom de takken of de stam van de boom.
  • Ga niet op de grond zitten in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt.
  • Raak de rupsen en/of (oude) nesten niet aan.
  • Zorg dat je hals, armen en benen bedekt zijn.

Toch in aanraking gekomen?

Is je huid toch in contact geweest met de brandharen? Dan kan een reactie ontstaan die gekenmerkt wordt door een rode en gevoelige huid. In het geval van contact met de haren hebben we een aantal tips voor je:

  • Probeer de brandharen niet van je huid te vegen of te wrijven. Je verspreidt de haren dan verder op de huid.
  • Probeer de brandharen zoveel mogelijk van je huid te verwijderen: spoel je huid af met (lauw) water of strip je huid met plakband.
  • Was gedragen kleding op minimaal 60 graden.
  • Gebruik een verkoelend middel voor je huid. Denk hierbij aan producten met kamfer, calendula en/of urtica (kleine brandnetel).

Als je het idee hebt dat je allergisch reageert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

De brandharen van de rups

Tijdens het proces van rups naar vlinder vervelt een rups meerdere keren. De eikenprocessierups ontwikkelt tijdens één van deze stappen brandharen. De brandharen zijn erg klein en nauwelijks te zien met het blote oog. Na een tijdje stoot de eikenprocessierups zijn brandharen af, waarna ze achterblijven in de nesten van de rups. Als de wind aanwakkert en de brandharen soms tot wel 100 meter ver uit de nesten blaast, kun je in contact komen met de haren. Dit kan bij mens en dier mogelijk zorgen voor een reactie van de huid.