Je hebt er maandenlang naar uitgekekenā€¦ Eindelijk, daar is ie dan: DE ZON! De lente is heerlijk! Vooral het eerste lentezonnetje, maar de lente kan ook minder leuke kanten hebben. Denk bijvoorbeeld aan pollen in de lucht of rondzoemende muggen die voor het nodige ongemak kunnen zorgen. Heb je ook weleens aan de zon gedacht?

Natuurlijk kan je verbranden door de zon, daar heb je zonnebrandmiddelen voor om je huid te beschermen. Maar je huid kan ook overgevoelig zijn voor zonlicht. Dan praat je van zonneallergie. Deze allergische reactie kan zich uiten in de vorm van zonneblaasjes of bultjes die hevig kunnen jeuken.

Hoe ontstaan zonneblaasjes?

Zonneblaasjes komen veel voor in de lente. Dit komt omdat de huid langere tijd niet in aanraking is geweest met zonlicht. De omschakeling van de winter naar het voorjaar en een langere blootstelling aan de zon is groot. Je lichaam heeft moeite zich aan te passen aan dit verschil. Als je huid opeens te maken krijgt met veel uv-straling dan kunnen er vochtblaasjes of jeukende bultjes ontstaan.

Ook al kan je goed tegen de zon, zonneblaasjes kunnen toch plotseling ontstaan. Het is niet bekend waarom dat is en waarom de ene persoon anders op zonlicht reageert dan de andere. Mogelijke oorzaken zijn aanleg en huidtype. Over het algemeen zijn mensen met een lichtere huid, met rood of blond haar en lichte ogen gevoeliger voor zonneblaasjes.

Tips om zonneblaasjes te voorkomen

  • Laat je huid geleidelijk aan zonlicht wennen en bouw het zonnen langzaam op.
  • Gebruik ook al bij het eerste lentezonnetje een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Houd de zonkracht goed in de gaten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via de uv-radar.
  • Blijf op zonnige dagen tussen 11:00 en 15:00 uur uit de zon en zoek regelmatig de schaduw op. (Wist je dat je ook bruin wordt in de schaduw??)
  • Ook onder een parasol, achter glas of als het bewolkt is, moet je goed blijven opletten.
  • Let op de wind! Soms heb je helemaal niet door hoe krachtig de zon is, omdat het door het windje alsnog fris kan zijn. Opletten geblazen dus!
  • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht; gras weinig. Je zult er niet altijd bij stilstaan, maar toch goed om te weten zodat je er rekening mee kunt houden.
  • Een natte huid is gevoeliger voor zonlicht dan een droge huid. Goed idee dus om je eerst met een handdoek af te drogen in plaats van je door het zonnetje te laten opdrogen.

Kan het overgaan?

Soms kunnen zonneblaasjes inderdaad spontaan overgaan. De klachten kunnen verdwijnen zodra je huid weer aan de zon gewend is. Vaak is dat in de loop van de zomer.
In ernstige gevallen blijven bij iedere blootstelling aan de zon reacties ontstaan. Mocht dit bij jou zo zijn, dan is het verstandig dit eens met je huisarts te bespreken.

Lente-oren: heb jij er weleens van gehoord? 

Lente-oren is een bijzondere vorm van zonneallergie. Kinderen kunnen dit krijgen, vooral jongens. Het zijn bultjes en blaasjes die alleen op de oren zitten en in het voorjaar voorkomen. Vandaar de naam: ”lente-oren”.