Als je kindje de waterpokken heeft gehad, kun je je dat hoogstwaarschijnlijk nog wel herinneren. Misschien viel het reuze mee met een paar pokjes her en der op het lijfje. Of was het heftig en zaten ze overal? Met slapeloze nachten en dagen vol jeuk en krabben als gevolg. Maar weet jij het nog toen jij de waterpokken had? Weet je eigenlijk wel óf je ze hebt gehad en wat betekent het als je nog steeds waterpokloos door het leven gaat. We leggen het uit.

Kinderkwaaltje bij volwassenen

Waterpokken is een écht kinderkwaaltje en de kans is groot dat je ze al gehad hebt. Op 15-jarige leeftijd is dat percentage zelfs al zo’n 90-95%. Als je ze als volwassene nog niet gehad hebt, hoef je je natuurlijk niet buitengesloten te voelen. Het kan zelfs zo zijn dat je ze als kind al gehad hebt, maar in een dusdanig milde variant, dat je immuunsysteem onvoldoende afweer kon opbouwen. Hierdoor ben je, vooral tijdens dagen waarin je weerstand laag is (bijvoorbeeld tijdens een griepje), opnieuw vatbaar voor de waterpokken. Een volwassen persoon kan heftiger reageren op waterpokken dan een kindje. De symptomen zijn verder gelijk, evenals de incubatietijd van 10 tot 21 dagen (opfrisser: dit is de tijd die tussen de besmetting en de eerste symptomen van de ziekte zit). Kan ik mezelf dan niet beschermen? Als je erachter komt dat je mogelijk geïnfecteerd bent omdat je in contact bent geweest met een persoon met de waterpokken, kan je je laten vaccineren om de symptomen van de ziekte te beperken.

Zwanger en waterpokken

Ben je zwanger en heb je nog geen waterpokken gehad, wees dan extra voorzichtig. Als je ze tijdens je zwangerschap krijgt, kan je het beste even naar je huisarts of je verloskundige gaan. Er kunnen namelijk risico’s aan zitten voor jou, én voor je kindje.

Heeft je kindje waterpokken?

Helaas, er zijn geen producten die de duur van waterpokken verkorten. VSM Kind Waterpokken spray is een medisch hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de jeuk wordt gestild, wondjes worden behandeld en bacteriële infecties en littekens worden voorkomen. We adviseren je voor gebruik even de gebruiksaanwijzing te lezen.