Blog Huid

Als je huid allergisch reageert

Heb je een allergische reactie op je huid? In deze blog lees je wat oorzaken kunnen zijn en wat je kan doen.
Als je huid allergisch reageert
Geplaatst op 10 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Ken je dat gevoel? Je hebt ineens ontzettend veel zin in iets waarvan je weet dat je het eigenlijk beter niet kunt nemen, omdat je er bijvoorbeeld huiduitslag van kan krijgen. De één heeft het met een lekker glas volle melk, de ander krijgt uitslag van de zon of huidirritatie van haar favoriete parfum. Als je iets niet kan of mag hebben lijkt het wel extra verleidelijk, maar is het die jeuk waard?

Een allergische reactie

Je natuurlijke afweersysteem gaat de strijd aan met allerlei stoffen die niet in je lichaam thuishoren. Het knokt met ziektekiemen, maakt wondjes schoon en zorgt dat jij gezond blijft. Bij sommige stoffen slaat je afweersysteem op hol, omdat het denkt dat het jouw lichaam moet beschermen tegen die bepaalde stof. Hierdoor kan een allergische reactie ontstaan. Een voorbeeld is allergisch eczeem, je huid kan rood worden, schilferen, korstjes laten zien en jeuken tot je er gek van wordt.

Allergie: genen of pech?
Vaak ben je niet de enige in je familie met een allergie of een overgevoeligheid. Als een van jouw ouders bijvoorbeeld slecht tegen koemelk kan, is de kans groot dat jij dit ook hebt. Slechte genen?
Ook kan je op latere leeftijd spontaan een allergische reactie krijgen. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je nog nooit in aanraking bent geweest met een bepaalde stof waar je gevoelig voor blijkt te zijn, of door langdurig huidcontact met stoffen, zoals latex handschoenen, nikkel, make-up, schoonmaakmiddelen of haarverf. Ook slagers worden soms spontaan allergisch voor vlees. Vervelend, vind je niet? Heb je eenmaal een allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof, dan herkent je afweersysteem dit als een gevaar en zet het verdedigingsmechanismen in om de stof te bestrijden. Allergie kan dus ook een kwestie zijn van pech.

Vermijd de oorzaak

De belangrijkste tip tegen een allergische reactie van je huid? Vermijd de bron. Weet je nog niet precies wat dat is, neem dan contact op met je huisarts. Indien nodig kan je worden doorverwezen naar een dermatoloog voor een allergietest, zodat je precies weet waar je allergisch voor bent.

Niet krabben, maar smeren

Krijg je toch huidirritatie met jeuk, probeer dan vooral niet te krabben of te wrijven. Daardoor wordt het alleen maar erger. Je kan je huid wel kalmeren en verzachten door een zalf of crème te smeren. Heb je last van huidirritatie en advies nodig welke producten je kunt gebruiken om je huid te verzorgen, neem dan contact met ons op.

Kijk hier voor de huidverzorgingsproducten van Derma Calendulan.

Ook interessant

Huid Zonneallergie en zonneblaasjes
VSM Algemeen
Heerlijk dat zonnetje! Maar wat nou als je zonneallergie of zonneblaasjes krijgt? Lees in deze blog wat je kan doen.
Lees bericht
3 min
Huid Smeren: zó belangrijk voor de eczeem-gevoelige huid!
VSM Derma Cardiflor
Heb je een eczeem-gevoelige huid? In deze blog vertellen we je meer over eczeem en hoe je je huid het beste kan verzorgen!
Lees bericht
3 min
Huid 5 tips voor de verzorging van een eczeem-gevoelige huid in de zomer
VSM Derma Cardiflor
Heb jij eczeem? Let dan extra op je huid in de zomer. Lees hier onze verzorgingstips voor de zomer!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG 105-0212-0124