Je hebt er vast ook wel eentje op je huid… Tsja, en waar hebben we het dan over? Juist ja… een litteken. Vroeger wel eens flink gevallen (van je fiets misschien?) of ben je een keer geopereerd? Het is mooi om te zien hoe je huid zich dan herstelt en hoe de wond geneest. Maar vaak blijft er een zichtbaar litteken achter.

Een litteken is een stukje kwetsbaar huid dat goed verzorgd moet worden. Dit hangt natuurlijk wel af hoelang het geleden is dat een litteken is ontstaan. Vandaar dat we je eerst even meenemen hoe een wond zich tot litteken vormt.

Van wond tot litteken

De eerste stap in het genezingsproces is dat de wond weer dicht gaat en dat de hechtingen er eventueel uit kunnen. Wat overblijft is een litteken dat zich nu gaat vormen en ontwikkelen. Dit duurt zo’n 6 maanden tot 2 jaar. Na deze periode heeft het litteken zich definitief gevormd. Het is zaak om zorgvuldig met littekens om te gaan. Zeker als je van een dagje zon wilt genieten.

Kleine wondjes in de zon 

Als je wond nog niet helemaal geheeld is of de hechtingen zijn nog niet verwijderd, heb dan nog even geduld en vermijd de zon op je nieuwe huid. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een paar dagen daarvoor een brandwond hebt opgelopen. Een beschadigde huid met een litteken is namelijk veel gevoeliger en minder bestand tegen uv-straling. De kans op verbranding is groter. Zorg ervoor dat je het wondje goed bedekt (ruim zittende kleding of verband) om toch lekker naar buiten te gaan en van de zon te genieten.

Nieuwe littekens in de zon

Is je huid zover geheeld en is het litteken nog wat lichter van kleur? Bel gerust je vriendinnen op en geniet van een drankje op het terras. Een plekje in de schaduw is nog wel aan te raden, want je huid rondom het litteken is nu nog dun en kwetsbaar. Ook al zit je in schaduw smeer je huid goed in met zonnebrand met minstens factor 30. Zo geniet je weer volop van een zomerse dag.

Bestaande littekens in de zon

Zijn je littekens goed hersteld of al minstens een jaar oud? Dan kun je, natuurlijk met goede zonbescherming, lekker naar het strand, je handdoekje uitrollen en een frisse duik in zee nemen. Tip? Zet iedere twee uur je wekker op je telefoon om je weer in te smeren. Let the sun shine ☀ 

Wist je dat …?

… een litteken nooit helemaal verdwijnt maar dat je de zichtbaarheid wel kan verminderen?

Gebruik VSM Derma Calendulan littekencrème om je nieuwe en bestaande littekens te verzorgen.