Met je kinderen naar de speeltuin, werken in de tuin en met familie barbecueën: de zomerperiode is heerlijk. Nu we meer buiten zijn, wordt de kans op valpartijen en schaaf-, snij- en brandwondjes groter. Gelukkig is je huid in staat om deze kleine wondjes weer te laten helen.

Allemaal laagjes

De huid is een bijzonder orgaan. Ze beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en uv-straling. Ook zorgt ze dat ons lichaam niet uitdroogt. Toch weten de meeste mensen niet veel over ons grootste (!) orgaan. De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag, de opperhuid, bestaat vooral uit hoorncellen. Die worden elke dertig dagen vernieuwd. De opperhuid beschermt je tegen schadelijke stoffen en voorkomt dat je uitdroogt. De volgende laag heet de lederhuid en bevat bindweefsel met bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De lederhuid zorgt onder meer voor de elasticiteit van je huid. Tot slot is er nog het onderhuidse bindweefsel. Dit houdt je lichaam warm.

Hoe wondgenezing werkt

Als je huid beschadigt, gaat jouw lichaam meteen aan het werk met de wondgenezing. De eerste stap is een ‘noodreparatie’ een beschermend korstje op de wond. Daarna worden dode cellen en bacteriën door je lichaam opgeruimd en vervolgens start de fase waarin het kapotte huidweefsel wordt vervangen. Als je lederhuid beschadigt, is de kans groot dat je er een litteken bij hebt. Zit het snij- of schaafwondje in de opperhuid? Dan zal de beschadiging na het herstel in de meeste gevallen niet meer zichtbaar zijn.

Help jouw lichaam bij wondgenezing

Als je de volgende stappen nauwkeurig volgt, verklein je de kans op infecties en littekens. Ook ondersteun je op die manier het proces van wondgenezing. Spoel de wond eerst schoon met water. Daarna goed droogdeppen en ontsmetten met een desinfecterend middel. Is het wondje helemaal schoon? Doe er dan een pleister op om het te beschermen tegen vuil en bacteriën van buitenaf. Een brandwondje koel je minstens 10 minuten onder lauw, zacht stromend kraanwater.