Wanneer het koud is en temperatuurverschillen invloed hebben op je huid, ‘smeekt’ een eczeem-gevoelige huid om hydratatie. Een goede verzorging is een eerste stap om de huid rust te geven en te helpen in het behoud van haar natuurlijke balans. Hoe je dat doet? Smeren, smeren, smeren.

Wat is eczeem? 

Heb je eczeem dan heb je een verstoring van de huidbarrière waardoor vocht en vetten makkelijk uit de huid kunnen verdwijnen. Je kan last krijgen van jeuk, rode plekken, kloofjes of bultjes. Vervelend! Het komt vooral voor aan de binnenkant van je ellebogen, in je knieholten, aan de voorkant van je enkels, in je nek en rond je ogen. Bij kleine kinderen onder de twee jaar komt het ook vaak voor in het gezicht en op het bovenlichaam. Gelijk maar een fabeltje uit de wereld helpen: het is niet besmettelijk.

Smeren om te hydrateren en te beschermen 

Het is belangrijk om je huid rust en tijd te geven om de natuurlijke vochtbalans te helpen herstellen tijdens en na een periode van eczeem. Om de huid goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf kunnen we niet genoeg benadrukken de huid in te smeren met een vette crème of zalf. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer huidverzorgingsproducten beschikbaar die niet alleen de huid invetten maar ook de huidbarrière helpen opbouwen.

Een aantal smeertips om in je dagelijkse huidverzorging toe te passen in het geval van een eczeem-gevoelige huid:

  • Smeer meerdere keren per dag. Tube mee in de tas en smeer als je merkt dat je huid weer behoefte heeft aan wat vet.
  • Smeer je huid in voor je gaat slapen. De volgende dag voelt je huid weer zacht en soepel aan.
  • Kies voor een lauwe douche en houd het douchen kort, want (warm) water spoelt letterlijk je huidvetten weg. Gelijk na het douchen weer insmeren met een vette crème of zalf om verder uitdrogen van de huid te voorkomen.

Wist je dat...
constitutioneel en contacteczeem twee vormen van eczeem zijn die het meest voorkomen?

Constitutioneel eczeem is vaak erfelijk. Het gaat meestal samen met een andere allergie, zoals een vorm van astma of hooikoorts. Dat is dubbele pech! Gelukkig groeien de meeste kinderen hier overheen.
Contacteczeem ontstaat juist als je in aanraking komt met stoffen waar je huid gevoelig voor is, zoals geparfumeerde zeep of bepaalde metaalsoorten. Als je niet weet wat het veroorzaakt, neem dan contact op met je huisarts om het te laten onderzoeken. Dan kan je deze stoffen in de toekomst vermijden.

Hoe groot is de kans op eczeem?

  • 17% van de jongens en 12% van de meisjes tussen 0 en 1 jaar heeft constitutioneel eczeem.
  • Gelukkig groeien de meeste kinderen daar overheen: tussen 1 en 4 jaar heeft nog maar 8% last van eczeem en tot hun 18e daalt dat aantal nog verder tot ongeveer 3%.
  • Bij volwassenen komt constitutioneel eczeem bij ruim 1% voor.
  • Als je ouder wordt, is de kans op contacteczeem juist groter. Vooral als je tijdens je beroep regelmatig in aanraking komt met metalen, chemicaliën of vaak je handen wast. Je huid wordt dan gevoeliger voor specifieke stoffen. Voor je 18e is de kans 3% dat je dit krijgt, bij volwassenen is dit ongeveer 4%.