Is jouw huid ook vaak onrustig als je stress hebt? Dan hebben we een geruststellende gedachte: je bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat volwassen vrouwen steeds vaker last hebben van stress. Carrière maken, aandacht voor je gezin en vrienden zijn heel belangrijke en mooie aspecten van je leven. Maar wordt de werkdruk te hoog en heb je continu een strakke planning om je kinderen van school te halen, eten te koken en naar de sport te brengen, dan loopt de stress op. En dat zie je aan je huid.

Onrustige huid

Je lichaam maakt meer stresshormonen aan als je gespannen bent. Een van deze hormonen is cortisol. Cortisol heeft op korte termijn positieve effecten, want het zorgt dat je verlies van energie weer wordt aangevuld waardoor je alerter bent en goed kan presteren. Het nadeel is dat stresshormonen ook invloed hebben op je huid; je huid kan onrustig worden. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op puistjes omdat je huid meer talg aanmaakt. Of je eczeem- gevoelige huid kan extra geprikkeld raken. 

Slechter slapen
Een ander effect van stress is dat je onbewust ongezonder leeft. De een koopt toch weer dat pakje sigaretten, de ander pakt heerlijke troostchocola of een wijntje. En sporten? Dat doe je wel als het wat rustiger is in je hoofd… Ook slaap je meestal veel slechter als je stress hebt. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat je hormoonhuishouding nog meer verandert. Daardoor wordt je huid onrustiger.

Wat kan je doen om je huid op te peppen?

De grootste uitdaging is om minder stress te krijgen. Praat er eens over met iemand die je vertrouwt, of schrijf op waar je mee zit. Soms kan iemand je helpen. Dat lucht vaak al erg op. Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Eet lekker en gezond en ga toch even sporten om je hoofd leeg te maken. Als je vastloopt, kan je huisarts je ook begeleiden naar oplossingen waar je zelf niet aan had gedacht. VSM heeft verschillende producten in huis die je huid kunnen ondersteunen tijdens stressvolle periodes. Zoals het verzorgings- product VSM Derma Cardiflor, geschikt voor een eczeemgevoelige en geprikkelde huid. Hiermee kan je je huid wat rust geven en helpen in het behoud van haar natuurlijke balans, afhankelijk van de huidaandoening. Een rustige huid is alweer een stressfactor minder!