Hoesten ontstaat door prikkeling van het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen. Dit kan komen door bijvoorbeeld verkoudheid, griep, droge lucht, stof- en rookdeeltjes of veel praten. Als je veel moet hoesten kan dit zorgen voor een schrale keel. Een schrale keel kan op zijn beurt weer zorgen voor een nieuwe hoestprikkel.
We onderscheiden twee soorten hoest:
Bij droge hoest, ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd, is er geen slijm in de luchtwegen aanwezig dat weggewerkt moet worden. De hoestprikkel wordt eigenlijk voor niets afgegeven. Als je moet hoesten omdat er slijm vastzit in de luchtwegen dan is er sprake van vastzittende hoest. Hoesten is een normaal fenomeen en is meestal niet erg. Vaak gaat het vanzelf na 2 tot 3 weken over.
Wat te doen bij hoesten?
Als je veel moet hoesten is het belangrijk om in goed geventileerde ruimtes te verblijven. Ook is het verstandig niet te veel je keel te schrapen omdat dit de klachten in stand houdt of kan verergeren. Als je moet hoesten vanwege vastzittend slijm dan kan dat een vervelend gevoel geven. Stomen boven een kom met heet water kan ervoor zorgen dat het loskomt, iets warms drinken kan hier ook bij helpen. Bij kriebelhoest kan een lepel honing voor verlichting zorgen. Ook kan je thee met honing drinken of op een zuurtje/dropje zuigen. Bij een zere keel kan iets kouds drinken de keelpijn iets verlichten.
Wanneer je huisarts raadplegen?
Een hoest gaat vaak vanzelf over. Als je langer dan twee weken last houdt of als het hoesten erger wordt is het raadzaam contact met je huisarts op te nemen. Doe dit ook als je naast het hoesten langer dan drie dagen koorts hebt. Als je naast het hoesten benauwd bent, je suf voelt of last hebt van koude rillingen is het ook verstandig je huisarts te raadplegen.