Koolhydraten

Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel, suikers en vezels. Zetmeel en suikers zijn de voornaamste energieleveranciers in een voedingsmiddel. Vooral tijdens langdurige inspanningen zijn koolhydraten een belangrijke voedingsbron. Als je je vaak fysiek inspant kan je de dagelijkse inname aanpassen aan je behoefte. Veel sporters plannen hun koolhydraatinname in functie van hun trainingsschema.

Als je aan de energiebehoefte van je lichaam voorbij gaat, voel je er snel de gevolgen van: vermoeidheid, mindere weerstand en slechtere prestaties. Elke dag heeft je lijf weer andere eisen. Je moet je inname van koolhydraten daarom elke dag aanpassen. Kijk hierbij goed naar je trainingsschema. Bij zware trainingen verhoog je de koolhydraatinname om aan de energievraag van je lichaam te voldoen. Zorg dat je op rustdagen niet plotseling koolhydraten gaat vermijden.

Snelle suikers en trage suikers

Iedereen heeft wel van ze gehoord: snelle suikers en trage suikers. Snelle suikers vind je in bijna alle zoete producten, zoals cake, koek, snoep en uiteraard de suiker in je koffie. Bij snelle suikers worden koolhydraten snel afgebroken door je lichaam, de suiker (glucose) wordt snel afgegeven aan het bloed. Bij trage suikers gebeurt het tegenovergestelde. De afbraak van koolhydraten geschiedt heel langzaam, hierdoor wordt de glucose langzaam afgegeven aan het bloed.

Eiwitten

Naast koolhydraten om je energievoorraad weer aan te vullen heb je ook eiwitten nodig. Eiwitten zijn noodzakelijk voor het herstel en opbouw van je spieren om eventueel spierpijn te voorkomen of te verminderen. Kwark en vlees zijn een goede bron van eiwitten. Eiwitten zitten o.a. ook in noten, peulvruchten, vis en eieren. Denk ook aan een eiwitrijke groene smoothie met spinazie of een omelet met groente en avocado.

Voldoende drinken

Naast voeding is het ook belangrijk dat je voldoende water drinkt. Voor, tijdens en na het sporten. Te weinig vocht heeft direct effect op je spieren.